Des de Mauthausen Torres demana a Feijóo que actue per a canviar les lleis de concòrdia

El ministre de Memòria Democràtica ha reclamat al president del PP que "cride a l'orde els seus presidents autonòmics" que estan "pagant un alt preu per pactar amb Vox"

Els ministres Víctor Ángel Torres i Pablo Bustinduy en l'acte d'homenatge celebrat a Mauthausen, Àustria
Els ministres Ángel Víctor Torres i Pablo Bustinduy en l'acte de record de l'alliberament celebrat a Mauthausen, Àustria / EFE

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha demanat este diumenge al Partit Popular que actue per a canviar les lleis de concòrdia de tres de les comunitats autònomes on governa amb Vox, entre les quals hi ha la Comunitat Valenciana, i sobre les quals l'ONU ha advertit que vulneren els drets humans.

"Apel·le al senyor Feijóo a que diga clarament si està o no amb les Nacions Unides, si defensa o no els drets humans" ha assenyalat el ministre, que ha participat este diumenge en l'acte del 79 aniversari de l'alliberament del camp d'extermini nazi de Mauthausen, a Àustria. Torres, a més, ha demanat al president del PP que "cride a l'orde els seus presidents autonòmics" que, segons ha dit, estan "pagant un alt preu per pactar amb Vox".

Este divendres tres relators independents de l'ONU van demanar al govern espanyol, a través d'un informe encarregat per l'Executiu de Sánchez, que adopte "totes les mesures necessàries" per a garantir "la preservació de la memòria històrica de greus violacions dels drets humans", en relació amb les anomenades "lleis de la concòrdia" que han impulsat el PP i Vox a la Comunitat Valenciana, Aragó i Castella i Lleó.

Des de Mauthausen, Torres ha dit este diumenge que confia que els governs autonòmics "corregisquen el camí, tornen a la senda dels drets humans, condemnen la dictadura i deixen de blanquejar-la, unint-la amb una etapa democràtica com va ser la Segona República". El responsable de Memòria Democràtica, que ha acudit a l'acte amb el ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 Pablo Bustinduy, ha demanat "no oblidar" els camps de concentració, com el de Mauthausen, i les cambres de gas, la mort per inanició i tortures" perquè, si s'oblida, "hi ha risc de repetir-ho".

Per la seua banda, Bustinduy, ha afirmat que el record del que va ocórrer a Mauthausen crida a conformar un "front democràtic" que defense les llibertats fonamentals, la democràcia i la justícia social a Europa. El ministre també ha criticat les lleis impulsades per PP i Vox, que ha qualificat de "falsa concòrdia", i ha mostrat el seu suport a les víctimes del franquisme i del nazisme.

Entre 1938 i 1945, a Mauthausen van ser assassinades 100.000 persones, 4.500 d'elles eren republicans espanyols. De fet, en total, uns 7.000 republicans hi van ser deportats, després de ser detinguts a la França ocupada pels nazis en acabar la Guerra Civil espanyola i enviats a camps de concentració. "Està d'acord que açò no torne a ocórrer mai més?", ha plantejat el ministre Torres al líder de l'oposició.

Torres a més, ha assegurat que recuperar la senda del diàleg "seria no sols desitjable, sinó absolutament necessari", i ha matisat que per a això és fonamental el paper del Partit Popular. A més, ha sol·licitat a Feijóo que assumisca que està en l'oposició "perquè les regles parlamentàries així ho han decidit i, per tant, que exercisca la seua responsabilitat".

També et pot interessar

stats