La ministra de Sanitat confia que les persones amb discapacitat intel·lectual puguen votar en les pròximes eleccions

Zapatero crida a combatre la violència contra les dones amb discapacitat i Casado proposa mesures per a una "autèntica" inclusió.

La ministra de Sanitat confia que les persones amb discapacitat intel·lectual puguen votar en les pròximes eleccions
La ministra de Sanitat confia que les persones amb discapacitat intel·lectual puguen votar en les pròximes eleccions

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha anunciat que el govern treballa per a estendre el dret de vot a les persones amb discapacitat intel·lectual, i ha mostrat la seua confiança què siga una realitat en les pròximes eleccions.

Així ho ha explicat durant la seua intervenció en el X Congrés Estatal de la Unitat Progressista de l'ONCE. Carcedo ha enaltit el paper de l'ONCE, sense la qual "no s'entendria la integració de les persones amb discapacitat", i ha assegurat que per a l'executiu socialista és "un requisit imprescindible" aconseguir la igualtat de drets i oportunitats.

Per això, el Govern s'ha compromès a "eliminar les barreres de vot a determinades persones amb discapacitat" per a aconseguir la participació de la ciutadania amb discapacitat intel·lectual en la societat i en les seues decisions públiques.

La ministra ha detallat que aquest dret de vot s'estendria a unes 100.000 persones, privades actualment d'exercir-lo, i ha afegit que altres objectius del govern en matèria de discapacitat són el compliment efectiu dels drets d'aquest col·lectiu i l’obtenció de la plena inclusió escolar.

En aquest X Congrés, que coincideix amb el 80 aniversari de l'ONCE i ha aplegat més de 2.000 persones, han intervingut també l'expresident de l'executiu José Luis Rodríguez Zapatero; el president del PP, Pablo Casado; la secretària de funció pública del PSOE i comissionada del govern per al Repte Demogràfic, Isaura Leal, i els diputats Iñigo Barandiaran (PNB) i Jordi Xuclà (PDeCAT).

Dones amb discapacitat

Zapatero, que ha sigut reconegut aquest 2018 amb el Premi Dones, concedit pel Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), ha cridat en el seu discurs a combatre la desigualtat que pateixen les dones amb discapacitat, "un terreny per a conquistar" en què, ha apuntat, "més del 50 per cent de dones amb discapacitat pateixen assetjament, abusos o violència de gènere".

Una educació inclusiva

Per la seua banda, el líder de l'oposició ha arrancat un aplaudiment del públic en traure's de la butxaca un cupó de l'ONCE i definir-lo com "un paper d'il·lusió i un passaport a una vida millor".

El diputat popular ha donat suport a Carcedo i ha reclamat el vot per a les persones amb discapacitat. També ha instat la resta de partits polítics a unir-se a la proposició no de llei que ha portat el PP al Congrés per a "una educació autènticament inclusiva", que garantisca l'elecció paterna de l'educació dels fills, a més de la gratuïtat dels centres d'educació especial tant públics com concertats.

Llevar el terme "disminuïts" de la Constitució

Per altra banda, el PDeCAT ha demanat que s'elimine el terme "disminuïts" de la Constitució. El parlamentari d’aquesta formació Jordi Xuclà ha dit que si tots els ciutadans es consideren "iguals", és necessari substituir "disminuïts" per "persones amb discapacitat", perquè aquestes "no són menys" que ningú.

També et pot interessar

stats