Renfe rebaixa abonaments i es compromet a recuperar al juny els rodalies prepandèmia

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha demanat disculpes als usuaris afectats pel servei

Sanchez visitant l'Estació del Nord
La ministra Raquel Sánchez visitant l'Estació del Nord de València / Ministeri de Transport
12 de gener 2022 - 19:30

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha donat a conéixer aquest dimecres el pla de xoc per a millorar el servei de rodalies. En roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, Sánchez ha explicat que es tracta de mesures de reorganització de mitjans tècnics i de personal, així com altres actuacions sobre el preu de les tarifes, que pretenen millorar el servei i recuperar els passatgers perduts en un horitzó del mes de juny. També s'ha compromés a monitorar de manera setmanal el servei.

Sánchez ha detallat que durant els dos primers mesos milloraran el servei d'informació, contractant 60 persones que ja presten servei en 30 estacions durant tota la setmana. També s'ha compromés a recuperar tots els serveis prepandèmia abans de juny i a aplicar a partir del 20 de gener una rebaixa del 35% en les tarifes recurrents (abonaments de diferents tipus i amb caràcter retroactius, des de l'1 de gener)durant el primer trimestre, un pla de millora dels trens i estacions (il·luminació, megafonia, etc.) o autobusos per a garantir els desplaçaments, entre les principals mesures.

La ministra també ha assegurat que abans del final del mes de gener es recuperarà el 90% de les freqüències de la línia C6, afectades per l'incendi a l'estació de Massalfassar.

Igualment, ha anunciat que durant els pròxims mesos es veurà un creixement de 5.000 maquinistes a tot Espanya i també a la Comunitat Valenciana. Els maquinistes es dirigiran, principalment, a les línies més deficitàries i que tenen major demanda, ha remarcat. “Volem que els ciutadans ens trien”, ha resumit Sánchez.

La ministra s’ha disculpat per aquestes deficiències en la mobilitat quotidiana i ha emfatitzat la intenció de revertir aquesta situació i de recuperar passatgers. Raquel Sánchez ha atribuït la situació a la falta d’inversions en governs anteriors que ha derivat en un dèficit de qualitat, i l’ha contraposat a l’esforç fet en els últims anys. “Hem licitat 25 vegades més”, ha assegurat, per afegir que aquest esforç encara no es detecta en una millora clara del servei.

Un 36% dels usuaris des de 2016

Sánchez ha comparegut amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha recordat que el problema és antic i que s’han perdut el 36% dels passatgers des de 2016. “Volem tindre un servei de rodalies digne d’aquesta comunitat i que garantisca la mobilitat sostenible”, ha remarcat.

Puig s’ha reunit amb la ministra de Transports i el president de Renfe, Isaías Táboas, per analitzar un pla de xoc de rodalies amb el qual el govern espanyol pretén fer front a la “crítica” i “caòtica” situació del servei de rodalies de la Comunitat Valenciana, amb desenes de cancel·lacions i ajornaments de trens cada dia. 

Preguntada per la transferència del servei de rodalies a la Generalitat, Sánchez ha evitat donar detalls.

La ministra de Transports també ha reiterat que el tren de baix cost arribarà a València abans de falles, poc abans del previst inicialment, tot i que no ha concretat la data.

També et pot interessar

stats