La mesa de les Corts exclou la candidatura de l'exdelegat d'Hisenda amb Zaplana per a Antifrau

Els lletrats de la cambra han assenyalat que l'associació que ha proposat Eduardo Beut, excàrrec de la Generalitat en temps de Zaplana, manca de trajectòria en la lluita contra el frau i la corrupció

La Mesa de les Corts en la reunió d'aquest dimarts
La mesa de les Corts en la reunió d'este dimarts / Europa Press

La mesa de les Corts ha acordat excloure la candidatura de l'exdelegat de l'Agència Tributària Eduardo Beut per a dirigir l'Agència Valenciana Antifrau (AVAF) en substitució de Joan Llinares. La decisió l'ha presa emparant-se en l'informe dels lletrats de la cambra, que assenyala que l'Associació Espanyola de Gestors per a l'Administració Pública, la plataforma que proposava Beut, incompleix el requisit legal de la convocatòria, que obliga a justificar una trajectòria contra el frau i la corrupció.

La decisió deixa l'actual director d'anàlisi de l'AVAF, Gustavo Segura, com a únic candidat. A Segura, col·laborador directe de l'actual director d'Antifrau, l'ha proposat la Plataforma per la Lluita contra la Corrupció. L'oposició ha qüestionat l'alternativa d'Eduardo Beut pel seu passat com a delegat d'Hisenda en temps de l'expresident Eduardo Zaplana, a partir del qual interpreta possibles vincles amb l'actual govern valencià.

En paral·lel a este procés d'elecció, les Corts tramiten la reforma de l'Agència Antifrau que ha proposat el Grup Parlamentari Popular que, entre altres novetats, rebaixa a una majoria absoluta, en lloc dels tres quints vigents, el requisit per a escollir el director, si fracassa la votació en primera ronda.

El síndic del PP, Miguel Barrachina, ha anticipat que el seu grup complirà la llei actual d'Antifrau fins que s'aprove la nova, mentre els socis de govern de Vox han anticipat que votaran a favor de Segura si no hi ha un altre candidat. "El que diga la mesa va a missa", ha manifestat el síndic José María Llanos.

El PSPV dona per fet que el PP controlarà l'Agència Antifrau

El PSPV no se'n refia. José Muñoz ha anticipat que "el PP controlarà Antifrau com siga, directament o per la porta de darrere". Muñoz ha connectat la reforma de la llei de l'AVAF amb la voluntat dels populars de prendre el control de l'agència. "Ha intentat fer-ho amb una persona afí i ara modifica la llei per a aconseguir-ho", ha dit.

Des de Compromís, Joan Baldoví ha instat el PP a desbloquejar la renovació de l'AVAF "hui mateix", sense esperar a la tramitació de la llei. "Una altra cosa és que tinga alguna intenció oculta", ha insinuat.

També et pot interessar

stats