La mesa del Congrés qualificarà la reforma per a poder usar totes les llengües cooficials al Congrés

El següent pas és que s’aprove la proposta en una reunió de la junta de portaveus la setmana vinent

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, al costat del vicepresident primer, Alfonso Rodríguez Gómez i la secretària segona, Isaura Leal, a la seua arribada a la reunió de la mesa del Congrés
La presidenta del Congrés, Francina Armengol, al costat del vicepresident primer, Alfonso Rodríguez Gómez, i la secretària segona, Isaura Leal, en arribar a la reunió de la mesa del Congrés / Daniel Gonzalez (Efe)

La mesa del Congrés qualificarà previsiblement la proposta registrada per PSOE, Sumar, ERC, Bildu, PNB i BNG per a poder usar totes les llengües cooficials al Congrés.

Aquest dimecres, la mesa ha de votar si qualifica o no l’escrit perquè continue el camí cap a l’aprovació, i el resultat serà segurament afirmatiu, ja que PSOE i Sumar tenen majoria en l’òrgan rector del Congrés. 

Prèviament a la votació, els integrants de la mesa analitzaran una nota que han presentat els lletrats de la cambra aquest dimarts en què expliquen que, per qüestions d’intendència, és “molt difícil, si no impossible” que es puga implantar l’ús efectiu de les llengües cooficials dins dels terminis plantejats.

Els partits que han registrat la proposta pretenen que s’aprove a temps de poder utilitzar aquestes llengües durant la sessió del debat d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo, que tindrà lloc els dies 26 i 27 de setembre. Però perquè siga possible cal “replantejar tots els procediments parlamentaris, tal com aquests es troben actualment configurats”, per exemple amb la contractació de traductors, tant de textos com simultanis, per als plens.

Una vegada la mesa del Congrés qualifique la reforma, el següent pas es donarà aquest dijous, quan, en la primera reunió de la XV Legislatura, la junta de portaveus convoque una sessió plenària per a la setmana vinent destinada a aprovar aquest canvi en el reglament i perquè entre en vigor immediatament.

També et pot interessar

stats