Melilla hauria de repetir eleccions d'ací a tres mesos si hi haguera una impugnació i s'anul·lara el resultat

Coalició per Melilla ja ha avançat que presentarà una impugnació mentre que el PP opta per esperar a conéixer el resultat

El conseller i candidat número 3 de Coalició per Melilla, Mohamed Ahmed Al-Lal, que ha sigut un dels detinguts en l'operació policial per la compra de vots
El conseller i candidat número 3 de Coalició per Melilla, Mohamed Ahmed Al-lal, que ha sigut un dels detinguts en l'operació policial per la compra de vots / Paqui Sánchez (Efe)

La trama de la compra de vots per correu descoberta a Melilla i que ha esguitat Coalició per Melilla (CPM) per la implicació d'un dels seus consellers ha obert el debat sobre una possible impugnació del resultat de les eleccions d'aquest diumenge que, si prosperara, podria en última instància implicar una repetició electoral tres mesos després de la sentència.

El partit que lidera Mustafá Aberchán, antic president de la comunitat autònoma i inhabilitat, ja ha avançat que impugnarà el resultat adduint que no s'hagen anul·lat els 700 vots per correu que ja s'havien emés abans que la Junta Electoral imposara l'obligatorietat de presentar el DNI per a poder entregar la papereta en Correus el passat 18 de maig.

Per part seua, el candidat del PP, Juan José Imbroda, ha evitat aclarir si el seu partit impugnarà el resultat de les eleccions per un possible frau.

"El dia 29 ho veurem", ha dit Imbroda, que busca recuperar la presidència de Melilla que va perdre en les anteriors eleccions gràcies al pacte entre CPM ―segona força―, PSOE i Ciutadans que va portar al llavors edil d'aquesta formació, Eduardo de Castro, a la presidència. "Veurem com està això, perquè no sé com quedarem", ha afegit.

El PP ha sigut en general la primera força a Melilla, també en les últimes eleccions. Però la suma de vots entre CPM, un partit promusulmà sorgit com a escissió del PSOE en els anys noranta, els socialistes i un electe de Cs, que posteriorment va expulsar de les seues files De Castro per ocultar que estava imputat, va impedir que Imbroda continuara en el càrrec que ostentava des de l'any 2000. Imbroda va succeir Aberchán després de prosperar una moció de censura en contra seua que va comptar amb el suport dels socialistes.

Conforme a la llei del règim electoral general (LOREG), el resultat de les eleccions d'aquest diumenge, una vegada proclamat oficialment, pot ser objecte d'un recurs contenciós electoral per part dels candidats, els representants de les candidatures de la circumscripció en qüestió o els partits polítics, associacions, federacions i coalicions que hagen presentat candidatures.

Aquest recurs ha d'interposar-se davant la Junta Electoral corresponent, en aquest cas la de Melilla, en els tres dies següents a l'acte de proclamació dels electes. En l'escrit han de consignar-se "els fets, els fonaments de dret i la petició que es deduïsca" d'ells.

Quatre possibles sentències

La sala contenciosa administrativa del TSJA pot optar per rebutjar el recurs o per la "validesa de l'elecció i de la proclamació d'electes". Així mateix, pot procedir-ne a la "nul·litat d'acord de proclamació d'un o diversos electes i proclamació com a tal d'aquell o aquells a qui corresponga".

Finalment, la sala pot procedir bé a la nul·litat de l'elecció en la mesa o les meses "afectades per irregularitats invalidants", i procedir a "efectuar una nova convocatòria en aquestes", que podrà limitar-se a l'acte de la votació o "procedir a una nova elecció quan es tracte del president d'una corporació local". En tots dos casos, la repetició tindrà lloc "en el termini de tres mesos a partir de la sentència".

No obstant això, la LOREG puntualitza que "la invalidesa de la votació en una o diverses meses o en una o diverses seccions no comportarà una nova convocatòria electoral en aquestes quan el resultat no altere l'atribució d'escons en la circumscripció".

També et pot interessar

stats