La meitat de les queixes per discriminació lingüística es produeixen en l'àmbit sanitari

Tres de cada quatre vulneracions lingüístiques a la Comunitat Valenciana es produeixen en l'administració pública, segons l'informe elaborat per Escola Valenciana

Escola Valenciana ha presentat aquest divendres l'informe de Vulneracions lingüístiques 2022
Escola Valenciana ha presentat aquest divendres l'informe de Vulneracions lingüístiques 2022 / À Punt NTC

Tres de cada quatre vulneracions lingüístiques a la Comunitat Valenciana es produeixen en l'administració pública i la majoria d'aquestes es concentra en l'àmbit sanitari, ja que aglutina el 50% del total de reclamacions registrades per discriminació del valencià el 2022.

Aquestes són algunes de les xifres extretes de l'Informe de vulneracions lingüístiques 2022, elaborat per Escola Valenciana, que arreplega les denúncies sobre drets lingüístics a la Comunitat Valenciana en un any en què, segons assenyalen, les queixes s'han incrementat un 20% respecte a les registrades el 2021.

"La gent està perdent la por a denunciar quan pateix una vulneració lingüística", ha assenyalat la representant d'Escola Valenciana, Maria Nebot i Calduch. No obstant això, ha remarcat que "hi ha moltes vulneracions invisibilitzades que no es denuncien i que, a més, no es perceben com a vulneracions".

Així, l'entitat cívica rep actualment una queixa cada tres dies, tot i que Nebot suggereix la possibilitat que les incidències siguen "moltes més de les denúncies que rebem". "Pensem que pot haver-hi desenes o centenes de vulneracions lingüístiques cada dia", ha agregat.

L'informe ha sigut presentat aquest divendres en la porta de la Conselleria d'Educació, on Escola Valenciana i diferents entitats han commemorat el Dia dels Drets Lingüístics.

Demanen aplicar el requisit en sanitat

Segons les dades d'Escola Valenciana, l'àmbit sanitari destaca com l'àrea on més vulneracions dels drets lingüístics es produeixen i, concretament, els centres de salut i els hospitals són els espais on es registren una de cada dues denúncies d'aquest tipus.

Nebot ha apuntat que aquestes vulneracions es donen en les comunicacions de Sanitat, com en els anuncis de les vacunacions, així com en l'atenció directa als pacients, "siga pels administratius o pels mateixos metges".

Per aquesta raó, des d'Escola Valenciana consideren que aquest àmbit "hauria d'estar dins del requisit lingüístic de la llei de funció pública". En aquest sentit, Nebot ha reiterat que la proposta d'aplicació del requisit presentada per la Generalitat és "insuficient, discriminatòria i una oportunitat perduda".

El 75% de les queixes a l'administració

Per segon any consecutiu, el 75% de les queixes per discriminació lingüística es produeixen a les administracions públiques valencianes, ja siga en els ajuntaments, universitats, diputacions, mancomunitats, empreses públiques, conselleries, ministeris o Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat.

En aquest sentit, les administracions on més queixes s'han produït, segons Escola Valenciana, són la Diputació d'Alacant, l'Ajuntament d'Alacant i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

També et pot interessar

stats