Mazón: "Sembla que ni és una resolució ni és de l'ONU"

El cap del Consell insisteix que la Generalitat no ha rebut cap informe de les Nacions Unides sobre la proposició de llei de concòrdia

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, en declaracions fetes este diumenge a Castelló
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, declarant davant els mitjans este diumenge / À Punt NTC

"Sembla que ni és una resolució, ni és de l'ONU". Són les paraules que ha pronunciat este dissabte el president de la Generalitat, Carlos Mazón, sobre l'informe publicat divendres per tres relators de l'organisme internacional. L'ONU ha advertit en un informe, encarregat pel govern espanyol, que la proposició de llei de concòrdia promoguda per PP i Vox i que ja està tramitant-se a les Corts, així com altres dos similiar a Castella i Lleó i d’Aragó, poden incórrer contra l’obligació que té l’Estat de “garantir la preservació de la memòria històrica de greus violacions de drets humans”.

En el cas concret de la llei de concòrdia valenciana, els tres relators de l’ONU que signen l’informe retrauen el fet que esta norma autonòmica done cobertura als fets que van passar des de la Segona República fins al terrorisme etarra i islàmic més recent i que equipare el tractament de les víctimes de la llei estatal de memòria democràtica del 2022.

Des de Castelló de la Plana, on ha assistit a l'acte del centenari de la coronació de la Mare de Déu del Lledó, el cap del Consell ha afirmat que la Generalitat no ha rebut cap informe de les Nacions Unides sobre la proposició de llei de concòrdia: "no sabem res de cap resolució de l'ONU". A més, ha manifestat que amb la norma que està tramitant-se a les Corts es pretén "fer un al·legat en favor de la concòrdia i del reconeixement dels drets de totes les víctimes que també mereixen un respecte". "A les ja reconegudes i a les que volem reconéixer", ha matisat. I ha recordat que, en els deu mesos que porta al capdavant del govern valencià ha signat 422 exhumacions de persones víctimes del franquisme.

Mazón, a més, ha afegit que la polèmica sobre les lleis de la concòrdia és fruit dels "desitjos d'esta Espanya de hui, que és l'Espanya de Sánchez i que sembla que només vol que parlem de Franco".

El PSPV adverteix d'un possible "conflicte diplomàtic d'alt nivell"

Des del PSPV, el síndic a les Corts, José Muñoz, ha advertit que la "falta de respecte" i l'"insult" del president de la Generalitat, Carlos Mazón, a l'ONU posa "en risc la continuïtat" de les seues instal·lacions a Quart de Poblet (Horta Sud). "Pot provocar un conflicte diplomàtic d'alt nivell", ha avisat.

Davant d'esta situació ha exigit al cap del Consell que "retire les seues paraules" i que "deixe d'insultar a l'ONU". "El que ha de fer és demanar perdó i retirar la mal anomenada llei de concòrdia que dignifica el franquisme", ha subratllat, en un comunicat.

A més, ha condemnat l'actitud "perillosa i irresponsable" del president, "no sols perquè ens posa en el mapa de la vergonya, sinó perquè estem en un moment crucial en el qual l'ONU s'està plantejant ampliar les seues instal·lacions a Quart de Poblet". "Li demanem que rectifique i que retire la llei", ha conclòs.

També et pot interessar

stats