Mazón promet abaixar l'IRPF a rendes mitjanes i baixes i deu deduccions noves

El president del PPCV assegura que el 80% dels contribuents valencians tindran els impostos més baixos de tot Espanya i anuncia un pla per a "alleujar l'infern fiscal en la Comunitat Valenciana”

Carlos Mazón aquest dimecres
Carlos Mazón aquest dimecres / À Punt NTC

El president del PPCV i candidat a la presidència de la Generalitat, Carlos Mazón, ha presentat la proposta de reforma fiscal del seu partit, que actualitza l'elaborada el 2021 amb deu deduccions fiscals noves en l'IRPF i que proposa baixar el tipus impositiu a les rendes mitjanes i baixes des del 9% al 8,75%.

Mazón ha assegurat que beneficiarà totes les persones amb rendes de fins a 35.000 euros, un 80% dels contribuents. Un pla fiscal que, ha dit, té "l'objectiu d'alleujar l'infern i l'alta imposició fiscal que es viu en la Comunitat Valenciana" i d'"actualitzar permanentment la realitat fiscal".

Si el PP guanya les eleccions autonòmiques del 28 de maig, la reforma fiscal entrarà en vigor amb data de l'1 de gener de 2023. Segons ha destacat, és "una necessitat" en un moment en què els salaris mitjans en la Comunitat Valenciana són "un 9% inferiors a la mitjana d'Espanya, i la renda per càpita és un 12,6% inferior".

Els contribuents valencians s'estalviaran 1.750 milions d'euros

Amb tot el pla, ha detallat, els contribuents valencians s'estalviarien 1.750 milions d'euros, encara més que amb l'anterior proposta de reforma del PP, que situava l'estalvi en 1.530 milions, i aconseguirà que el 80% dels contribuents siguen "els que menys impostos paguen de tot Espanya".

En les franges altes de renda, el PP planteja "evitar el caràcter confiscatori" de la tributació, amb un tipus màxim del 24,5%, igual que l'estatal, perquè "cap ciutadà d'Espanya, guanye el que guanye, pague més del 50% del que guanya, perquè això no seria un impost sinó confiscar".

Pràctica eliminació de l'impost de successions

Quant a la resta d'impostos, la proposta de Mazón preveu "la pràctica eliminació de l'impost de successions, l'impost a la mort", l'equiparació de successions amb donacions, per a "quasi eliminar els dos", i la conversió en progressiu de l'impost de transmissions patrimonials.

D'altra banda, la reforma fiscal que ha presentat Mazón proposa un paquet de deu deduccions fiscals noves en l'IRPF de dos tipus: relacionades amb serveis socials i altres per a "incentivar l'activitat econòmica".

Deduccions socials

En el pla social s'inclouen deduccions de fins a 350 euros per a les persones majors de 65 anys que acullen a casa un descendent, fins a 600 si són dos descendents o més, a més de rebaixes de fins a 300 euros sobre les despeses derivades de patologies de salut mental, de 200 en el cas de malalties rares i de dany cerebral adquirit o Alzheimer.

Deduccions en salut

En salut bucodental, es preveuen descomptes de fins a 300 euros en l'IRPF, i de fins a 200 en ulleres, lents de contacte i salut visual, mentre que es busca estimular la pràctica esportiva amb deduccions de fins a 300 euros per a les despeses de gimnasos i entitats federades.

Deduccions als autònoms

Per a "afavorir l'activitat econòmica", sumen a la quota zero deduccions de 250 euros per a autònoms, per a nous autònoms menors de 35 anys o els que es tornen a donar d'alta després de dos anys, així com per a inversions que facen autònoms menors de 35 anys, majors de 50 o amb discapacitat, mentre que es rebaixarien 150 euros als autònoms que contracten un primer empleat menor de 35 anys o major de 50.

Un 13,21% menys de pressió fiscal

"Baixarem la pressió fiscal que la Generalitat exerceix sobre els ciutadans en un 13,21%", ha assegurat Carlos Mazón, que ha detallat que els incentius donarien lloc a un creixement de l'1,5% del PIB i a una pujada del consum de les llars d'un 1,98%, a més d'un descens de l'atur de dos punts. Així mateix, ha afirmat que 1,9 milions de valencians es veurien beneficiats per les diferents deduccions.

Puig titlla d'"ocurrència" la "cinquena o sisena" proposta de reforma fiscal de Mazón

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha titllat d'"ocurrència" la "cinquena o sisena" proposada de reforma fiscal del president del PPCV, Carlos Mazón, i l'ha acusat de fer gala de "falta de solvència".

Així s'ha pronunciat Puig aquest dimecres a València, on ha retret a Mazón que haja criticat en una compareixença anterior la reforma fiscal que va aprovar el Botànic amb els vots del PP.

En aquest sentit, Puig ha assenyalat que "la trajectòria fiscal del PP va apujar els impostos i va deixar el sistema fiscal més injust del país, sent les classes mitjanes i treballadores les qui més IRPF pagaven de tot Espanya".

A més, ha afirmat que "l'actual campanya de la renda demostra com és la visió fiscal del PSPV-PSOE, una visió progressiva i constitucionalista amb la qual els qui més tenen més paguen i abaixar els impostos al 97% dels valencians".

També et pot interessar

stats