Mazón ordena a l'Advocacia de la Generalitat recórrer contra la sentència que eximeix els socis de Francis Puig de pagar 170.000 euros

El president autonòmic avança a les Corts que l'administració iniciarà de nou el procediment de reintegrament per a recuperar els diners

Mazón, aquest dijous en el ple de les Corts
Mazón, aquest dijous en el ple de les Corts / José Cuéllar (Corts)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat en la sessió de control a les Corts que donarà instruccions a l'Advocacia de la Generalitat perquè recórrega contra la caducitat dels procediments per a recuperar més de 170.000 euros procedents d'ajudes públiques atorgades a empreses vinculades amb Francis Puig, germà de l'expresident Ximo Puig. L'orde ve motivada per diverses sentències del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV) emeses fa una setmana, que eximien Canal Maestrat i Kriol Produccions —administrades per Juan Enrique Adell Bover, soci en el sector audiovisual de Francis Puig— d'haver de retornar 170.819,98 euros a l'administració pública en concepte de subvencions, en entendre que la Conselleria d'Educació li'ls va reclamar fora de termini.

En resposta a una pregunta del síndic de Vox, José María Llanos, sobre quines mesures prendrà per a recuperar els diners que el Botànic no va reclamar a Francis Puig per subvencions a companyies relacionades amb ell, Mazón ha dit que donarà dos ordes a l'Advocacia de la Generalitat. Primer, recórrer contra la sentència del TSJCV que dona per caducat el procés judicial per a recuperar els diners que "l'exconseller Vicent Marzà va perdonar a Puig". En segon lloc, iniciar de nou el procés de reintegrament per a exigir-los que retornen els diners "a tots els valencians d'una vegada per sempre".

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del TSJCV va estimar, en quatre resolucions, els recursos interposats per Canal Maestrat i Kriol Produccions. Després d'estudiar el cas, el tribunal va concloure que havien caducat els terminis administratius per a resoldre aquella devolució. En total: 73.209, 17.372 i 55.260 euros en el cas de la primera i 24.976 euros més en el de la segona.

Des del faristol, el president i líder del PP valencià ha carregat contra l'oposició i l'ha acusada d'haver utilitzat "els recursos públics per a beneficiar els familiars de Ximo Puig" quan van estar en el Consell. El súmmum —ha agregat— "ha sigut llegir que la raó per la qual no reclamaren el reintegrament de les subvencions irregulars era per falta de personal" quan era el govern "més car de la història amb més assessors i més col·locats a dit".

Segons ha indicat el dirigent autonòmic, la Unitat de Delictes Econòmics afirma que es justificaven subvencions a la Comunitat Valenciana "amb vídeos d'Aragó i Catalunya en castellà". "La veritat, Jaume I estaria orgullós de veure com encara la Corona d'Aragó té arrelament en els germans de Ximo Puig". També ha remarcat que les empreses a qui reclamen tornar les subvencions no només incompliren els requisits per a obtindre-les, sinó que a més "ja foren sancionades per la comissió de defensa de la competència a la Comunitat Valenciana el 2020 amb una multa de 26.000 euros per una infracció molt greu, però no hi havia personal per a perseguir-ho".

Per la seua banda Llanos ha assegurat que aquests 170.000 euros no es reclamaren per "responsabilitat directa de Marzà, que no va portar al Fiscal les ajudes als socis del germà del senyor Puig". "Si hi ha il·lícits penals o no ho decidirà la justícia", però "els socis de Puig no hauran de retornar a la Generalitat més de 170.000 euros en subvencions per al foment del valencià", ha lamentat. Una "errada" en el Botànic, a parer del representant de Vox, que va fer de "porta oberta per a escapar-se del pagament".

També et pot interessar

stats