Mazón exigeix al govern "evitar fanatismes hidrològics" i que Castella-la Manxa siga "més solidària"

El president de la Generalitat Valenciana creu que els polítics manxecs "han de deixar d'acusar sense proves i han de deixar d'inventar-se acusacions"

Carlos Mazón, intervé durant un desdejuni informatiu organitzat per Fòrum Europa
Carlos Mazón, intervé durant un desdejuni informatiu organitzat per Fòrum Europa / Europa Press

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reclamat al govern espanyol "evitar fanatismes hidrològics que ja no porten a cap lloc" en matèria d'aigua i "asseure's a parlar" amb les comunitats autònomes.

A més, ha assegurat que la postura de Castella-la Manxa "no és de solidaritat" i ha instat el govern d'Emiliano García-Page a "reflexionar" i no "insultar".

Així ho ha traslladat, a preguntes dels periodistes després d'un desdejuni informatiu a Madrid, respecte a si li sembla "solidària" la postura dels polítics manxecs amb l'aigua. El govern de Page va advertir aquest dimecres a Mazón que els agricultors valencians estan regant "per damunt de les seues possibilitats a costa d'un riu que s'esgota".

"Han de deixar d'acusar sense proves i han de deixar d'inventar-se acusacions. Ens estan dient que els camps de golf els reguem amb aigua del Tajo, quan els camps de golf de la Comunitat Valenciana es reguen amb aigua depurada i aigua reutilitzada fa molt temps. Ja n'hi ha prou de demagògia i d'acusar només per a intentar guanyar un titular o uns vots concrets, perquè l'assumpte de l'aigua és prou seriós", ha emfatitzat Mazón.

En aquesta línia, ha advertit que "fa molt temps" que la postura de Castella-la Manxa amb l'aigua "no és solidària" i ha acusat aquest govern d'estar "en una espècie de cova ideològica". "L'aigua a Espanya és de tots i tots hem de posar el millor de la nostra part, però sobre la base del rigor", ha insistit.

El cap del Consell ha reiterat que "a Espanya no tenim la necessitat d'estar pendents de si plou o no plou per a repartir l'aigua que tenim", sobre el que ha destacat que "a França ho tenen resolt fa molts anys perquè totes les conques estan connectades entre si; es diuen les autopistes de l'aigua".

Per tant, a parer seu "no tindria perquè haver-hi cap problema" i "la suma adequada entre transvasament, depuració, dessalinització, utilització, reutilització és l'equilibri adequat".

"L'aigua no és de qui per més a prop passa"

"L'aigua no és de per qui més a prop passa", ha il·lustrat, i s'ha preguntat "com és possible que el Tajo estiga portant a Portugal el doble d'aigua que demana Portugal i als germans espanyols d'Alacant, Múrcia i Almeria se'ns estiga negant el que diuen els tècnics".

D'una altra banda, qüestionat per la visita d'aquest dimecres de Pedro Sánchez a la dessalinitzadora de Torrevella, Mazón ha tornat a afirmar que li "crida l'atenció" que el president del govern no esmentara el transvasament Tajo-Segura en el seu discurs i que ell ix "plorat de casa" respecte a si el "conviden a una festa".

Reunió amb la ministra Ribera

En referència a la reunió del pròxim dilluns amb la ministra Teresa Ribera per a traslladar propostes d'agricultors i exercir "legítima defensa" en matèria d'aigua, ha avançat que anirà "amb reivindicació, amb rigor, amb sentit d'Estat i amb voluntat d'arreglar coses" com "retallar injustificadament trenta vegades el Tajo-Segura".

Encara que ha reconegut que trobarà una "posició difícil" per part de la ministra socialista, Mazón ha insistit que el Consell té "la raó" en matèria d'aigua i pretén "mirar al futur" i "resoldre problemes" en lloc d'agreujar els actuals: "Anem amb sensatesa, anem amb estudis i anem amb el valor de la raó que desgraciadament fa molt temps que el Govern d'Espanya no ens la dona".

També et pot interessar

stats