Mazón defensa un impost progressiu per a la compra d'habitatge

El PP de la Comunitat Valenciana planteja un tipus superreduït del 3% per a menors de 35 anys, famílies nombroses, persones discapacitades, municipis en risc de despoblació i víctimes de violència de gènere

Mazón, durant els desdejunis de l'agència Efe
Mazón, durant els desdejunis de l'agència Efe / EFE

El president del PP de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, pretén que siga la primera d'Espanya a tindre un impost progressiu a la compravenda d'habitatge. Una proposta que, segons diu, fixarà un tipus superreduït i ha sorprés fins i tot en el seu partit per ser "massa avançada".

Durant els desdejunis de l'agència EFE al Col·legi d'Advocats de València, Mazón ha defensat que aplicar un tipus fix del 10% a les transaccions d'habitatge sense tindre en compte les característiques del particular i l'immoble és "un abús" amb el qual no està d'acord. Per això, proposa convertir l'impost en "progressiu" segons el tipus d'habitatge: els immobles a partir de 650.000 euros pagarien un 9%; fins a 300.000 n'abonarien un 7%; fins a 150.000, un 6%, i fins a 100.000, un 4%. A més, planteja un tipus superreduït del 3% per a menors de 35 anys, famílies nombroses, persones discapacitades, municipis en risc de despoblació i víctimes de violència de gènere.

"Nosaltres, liberals, volem fer progressiu un impost que aquest tripartit —en referència al govern valencià— manté el 10%", afirma. No el preocupa, ha assenyalat, que la mesura es puga qualificar d'esquerres, ja que no té "complexos" i, si una idea és positiva, la defensarà.

La proposta forma part de la "revolució fiscal" que reiteradament reclama el PP i que preveu també la supressió dels impostos de successions, donacions i patrimoni. Demana igualment una rebaixa del tram autonòmic de l'IRPF "a tothom".

"El tripartit ha declarat que el seu enemic és la riquesa, jo vull declarar que el meu és la pobresa", ha manifestat. Per això, el model popular estableix que en els trams més baixos de renda la rebaixa arribarà fins al 31%, mentre que en els trams més alts la reducció mitjana serà del 4 al 5%.

Full de ruta per a sanitat i educació

Carlos Mazón, al capdavant del PP valencià des de fa just un any, té clar que les primeres mesures que adoptarà si arriba a la presidència de la Generalitat el 2023 seran la reforma fiscal i un pla de xoc sanitari per a fer front, ha dit, a un desastre d'"una magnitud absoluta" en aquest àmbit.

Ha criticat que es culpe la covid-19 de les mancances del sistema de salut, ha denunciat que les reversions d'Alzira i Torrevella només han provocat un augment de les llistes d'espera, de les queixes i de les vagues. Ell aposta per posar tots els recursos sanitaris al servei del públic, "sense perjudicis i sense fronteres" i mantenint "la universalitat, la gratuïtat i el caràcter públic del servei".

En matèria educativa, el líder dels populars valencians avança que recorreran contra el nou currículum educatiu perquè representa "un colp de mort a l'educació especial" i eliminar "la religió i la música", i apel·larà a la llibertat perquè les famílies puguen triar la llengua vehicular en què estudien els seus fills.

Pel que fa al sector turístic, adverteix que derogarà la taxa turística plantejada pel Botànic si arriba a aprovar-se en la legislatura.

També et pot interessar

stats