Marzà i Sebastià confirmen la candidatura a les primàries de Compromís per a les eleccions europees

El Consell Nacional de Més aprova l'acord amb Sumar per als comicis del 9 de juny i el reglament de primàries obertes per a elegir els candidats

WhatsApp Image 2024 04 13 at 12.41.28
Segons les enquestes, el tercer lloc en la llista de Sumar asseguraria un eurodiputat a Compromís / À Punt NTC

El Consell Nacional de Més-Compromís ha aprovat l'acord, amb 95 vots a favor, 6 abstencions i 14 vots en contra, per a concórrer amb Sumar a les pròximes eleccions europees del 9 de juny, que suposa que el representant de Compromís ocuparà el tercer lloc de la llista. Segons pronostiquen les enquestes, aquest lloc en la llista asseguraria que la coalició valencianista podrà optar a tindre un eurodiputat. Aquest acord haurà de ser ratificat per tota la militància en una consulta que s'inicia aquest dissabte 13 d'abril i es tancarà el dilluns 15.

A partir de dilluns també s’obriran les primàries obertes per a elegir el candidat que ocuparà el tercer lloc en la llista de Sumar. El conjunt de la ciutadania podrà decidir entre els dos candidats que s’han presentat hui, l’anterior candidat i exeurodiputat, Jordi Sebastià, i l’actual síndic adjunt de les Corts Valencianes, Vicent Marzà.

Jordi Sebastià defén la seua candidatura perquè ja té experiència al Parlament Europeu. Els darrers cinc anys, tot i no haver estat present a l'hemicicle comunitari, ha continuat en contacte amb els assumptes europeus a través de la conselleria d’Economia, segons ha explicat en declaracions en À Punt NTC. També espera poder tornar per a teure’s “l’espineta que se li va quedar”: poder parlar en valencià, ara que ja serà possible, al Parlament Europeu.

D’altra banda, Vicent Marzà posa l’accent en la lluita contra "els discursos d’odi de l’extrema dreta". També reivindica la importància del que es treballa a Europa, ja que té influència directa en la ciutadania valenciana. I posa com a exemple que hi haja una directiva contra la violència de gènere, "ja que ara mateix els cossos policials no poden perseguir en l'àmbit europeu els que han comés aquest tipus de delictes". Així mateix, ara mateix tampoc hi ha una directiva que “vetle pels drets lingüístics del País Valencià”.

El procés de primàries començarà dilluns i la ciutadania podrà inscriure's per a participar i amb la presentació de precandidatures. A partir del dissabte, dia 20, les persones candidates podran fer la campanya de primàries. Tot el procés conclourà el 25 i 26 d'abril amb la votació telemàtica per a finalitzar el dissabte 27 amb la votació presencial.

També et pot interessar

stats