Marlaska sobre les protestes davant la seu del PSOE: “No vull per al meu país feixistes”

El ministre de l’Interior ix al pas de les acusacions de “covardia” d’ERC, que ha acusat el govern de deixar “impunes” les manifestacions “de feixistes braç enlaire”

Grande Marlaska intervé en la primera sessió de control al govern, que ha acollit aquest dimecres el Congrés
Grande-Marlaska intervé en la primera sessió de control al govern, aquest dimecres el Congrés / J.J. Guillén (Efe)

La policia que ha intervingut en les protestes davant la seu del PSOE, sorgides arran del pacte de la llei d’amnistia per a facilitar l’arribada de Pedro Sánchez a la presidència del govern, ha actuat correctament. Almenys així ho veu el ministre de l’Interior. Fernando Grande-Marlaska ha lamentat que entre les persones que s’han concentrat allà hi haja hagut "feixistes": "No vull per al meu país feixistes".

El ministre feia aquestes declaracions en la sessió de control al govern al Congrés en resposta al portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Gabriel Rufián, que ha acusat l’executiu de ser “covard” davant unes manifestacions “de feixistes braç enlaire” i d'haver deixat que queden "impunes".

Arran d'aquesta acusació, Marlaska ha assegurat que quan les protestes han "envaït" la legalitat, les forces de seguretat, la Policia Nacional, han actuat "garantint sempre la seguretat del conjunt de la societat, l'exercici dels drets de tots els ciutadans i sempre sota criteris de legalitat i proporcionalitat".

Més de setanta detinguts

Per a justificar el seu punt de vista, el responsable d’Interior ha indicat que hi ha hagut 78 detinguts que podrien haver comés delictes i 1.978 identificats per presumptes infraccions administratives, com ara portar determinats símbols en certes circumstàncies.

Així mateix, el ministre ha recordat a Rufián que la Constitució "no és militant" i no exigeix a cap partit polític la seua defensa, simplement estableix que per a defensar els seus interessos no s'utilitze la violència, la discriminació i l'odi. "I en això estem tots", ha sentenciat.

No obstant això, Gabriel Rufián li ha mostrat diverses fotografies d'eixes protestes amb "feixistes braç enlaire", creus gamades nazis, "misògins fastigosos" amb nines inflables o "la Pasionaria de la ultradreta" tallant un carrer (en referència a Esperanza Aguirre). Esgrimint aquestes escenes, el diputat d’ERC han instat el govern a “no ser tan covards, a ser durs amb aquesta gent”.

Javier Rufián mostra una fotografia de les protestes davant la seu del Psoe
Javier Rufián mostra una fotografia de les protestes davant la seu del Psoe / J. J. Guillén (Efe)
El Govern d'Espanya en cap moment ha dit que els jutges a Espanya prevariquen Fernando Grande Marlaska - Ministre de l'Interior

D’altra banda, i pel que fa a les paraules del diputat popular Esteban González Pons, que li ha retret que en el debat de la proposició de llei d'amnistia al Congrés diversos jutges “van ser acusats amb noms i cognoms” de dur a terme una “guerra bruta judicial”, el responsable d’Interior ha manifestat que "el Govern d'Espanya en cap moment ha dit que els jutges a Espanya prevariquen".

Amnistia "dins del marc constitucional"

Grande-Marlaska ha defensat que l'amnistia als condemnats pel procés català està "dins del marc constitucional i és absolutament coherent amb l'afany de convivència". Així mateix, el ministre de l’Interior ha assegurat que l'executiu "defensa la independència del poder judicial".

En resposta a aquestes declaracions, el popular González Pons ha recordat al ministre que va dir que "l'amnistia no cap en la Constitució" i ha afegit que ara l’ha vist aplaudir-la al Congrés. “Això transmet inseguretat jurídica i és l'única cosa que un jutge no hauria de transmetre", ha afegit el diputat popular recordant l'etapa de Grande-Marlaska com a magistrat.

També et pot interessar

stats