La llei d'amnistia passa el primer examen al Congrés

Ha rebut el vot favorable del PSOE, Sumar i els aliats nacionalistes i independentistes, mentre que el PP, Vox, Coalició Canària i UPN han votat en contra

Pla general de l'hemicicle del Congrés dels Diputats
Pla general de l'hemicicle del Congrés / Congrés

El ple del Congrés ha aprovat aquest dimarts, prop de les 23:00 hores, la presa en consideració de la proposició de llei d'amnistia registrada pel PSOE, després dels seus acords d'investidura amb ERC i Junts. La iniciativa ha superat aquest primer examen amb 178 vots a favor, provinents del suport de PSOE, Sumar i els seus aliats nacionalistes i independentistes, mentre que en contra hi ha hagut 172 vots del PP, Vox, Coalició Canària i UPN.

A petició del PP, la votació ha sigut pública i per crida, amb la qual cosa tots els diputats han anat alçant-se en ser cridats des de la mesa i han anunciat el seu vot de viva veu. Els populars pretenien "retratar" els parlamentaris del PSOE, donant suport a una amnistia que negaven abans de les eleccions de juliol, però en tot cas no hi ha hagut sorpreses.

Encara que la iniciativa la va presentar en roda de premsa el ministre Félix Bolaños, l'encarregat de defensar-la davant del ple ha sigut el portaveu del Grup Socialista, Patxi López.

Una vegada que el Congrés ha donat via lliure a la llei per a continuar el seu camí parlamentari, la mesa del Congrés obrirà un primer termini per a la presentació d'esmenes, que podran ser de totalitat (amb text alternatiu) o parcials (per a modificar punts concrets de l'articulat). Tant el PSOE com els seus aliats han demanat que es tramite per la via d'urgència, la qual cosa retallarà tots els terminis a la meitat.

Després quedarà el tràmit al Senat, on el PP té majoria absoluta i està decidit a dilatar els terminis fins al límit de dos mesos que fixa la Constitució. D'ací tornarà a la cambra baixa per a la seua aprovació definitiva i entrada en vigor, previsiblement a la primavera.

També et pot interessar

stats