María José Catalá anuncia que donarà de baixa del padró els ocupes

L’alcaldessa de València ha indicat que oferirà atenció i assessorament als casos d’ocupació

L'alcaldessa de València María José Català el passat 20 de juny de 2023
L'alcaldessa de València María José Catalá el 20 de juny de 2023 / Rober Solsona / Europa Press

L’alcaldessa de la ciutat de València, María José Catalá, ha anunciat aquest dimarts que donarà de baixa del padró municipal aquelles persones que hagen ocupat un immoble de manera il·legal en declaracions a mitjans de comunicació. D’altra banda, també ha matisat que oferirà atenció i assessorament a aquells que hagen accedit a una vivenda sense permís dels propietaris sempre que s’acredite que s’ha fet per “necessitat social”.

Catalá ha compartit que combatrà l’ocupació il·legal a través de les oficines antiocupació encaminades “a treballar amb diàleg i assessorar les comunitats de propietaris” afectats. La primera edil ha defés que els amos dels immobles ocupats rebran tota la informació en cas que “tinguen alguna persona ocupant un habitatge en la seua comunitat i que genere problemes de convivència”. Com a mesura, ha apuntat que “ara es donarà de baixa l'ocupa del padró” i ha reconegut que “té molt clar que les competències són de l’Estat, com endurir les sancions del Codi Penal” i que farà “tot el que depenga de l’Ajuntament”.

No obstant això, l’alcaldessa ha indicat que en els casos d’ocupació que responen a una necessitat social es treballaran amb els serveis socials i que en tot cas s’haurà d’”acreditar eixa necessitat”. Així, ha concretat que la família que estiga en aquesta situació d'ocupació "tinga totes les ajudes del món per a tindre un habitatge en condicions i no perjudique una altra persona amb legitimitat sobre la seua propietat".

Preguntada per les mesures que posarà en marxa el seu equip de govern per a fer front a l'increment del preu de l'habitatge a València, l'alcaldessa ha contestat que l'eixida serà "habitatge públic de protecció oficial". “És molt important posar en marxa per part de —l'empresa municipal— Aumsa les pròximes promocions en terrenys i solars municipals per a oferir habitatge protegit", ha exposat l'alcaldessa, que ha considerat que "això regularà un poquet l'oferta i la demanda en una ciutat com València" on "en els últims huit anys a penes s'ha posat a la disposició del mercat una desena d'habitatges públics". També ha declarat que no aplicarà zones tensionades a la ciutat de València en virtut de la nova llei d'habitatge.

Des de l’oposició del consistori, Papi Robles, portaveu adjunta de Compromís, ha afirmat que el que proposa Catalá “és castigar amb mesures il·legals, perquè tota persona té dret a estar empadronada independentment de la seua solvència econòmica”. Per la seua banda, el portaveu de la coalició i exalcalde, Joan Ribó, ha considerat un "greu error" del PP renunciar a limitar els preus del lloguer a València i ha precisat quasi el 80% dels habitatges ocupats pertanyen a bancs o fons d'inversió.

Finalment, la portaveu del PSPV-PSOE i exvicealcaldessa, Sandra Gómez, ha censurat que Catalá assumisca "el discurs de Vox també en habitatge" i haja "abandonat les famílies i els qui més dificultats tenen per a accedir a la compra o al lloguer, com els joves".

També et pot interessar

stats