La majoria del PP al Senat tomba el límit de dèficit del govern espanyol
Es tracta de la segona vegada que és rebutjada, després que el passat juliol no aconseguira superar el primer tràmit al Congrés.
El límit de dèficit aprovat pel govern espanyol ha sigut rebutjat aquest dijous en una sessió en què el PP, amb majoria absoluta en aquesta cambra, ha aplicat la capacitat de veto de la mesura, aprovada al Congrés la setmana passada.
Amb 150 vots en contra, principalment del PP però també de Cs, Coalició Canària i Fòrum, el camí de dèficit per al període 2019-2021 només ha comptat amb 97 vots favorables, entre ells els del PSOE, Units Podem, Esquerra Republicana, Grup Basc, PDeCAT o Compromís, a més de amb una abstenció.
Es tracta de la segona vegada que és rebutjada, després que el passat mes de juliol no aconseguira superar el primer tràmit al Congrés.
El Ple del Senat ha estrenat així la seva capacitat de veto a la sendera de dèficit, l'única que té, ja que a la resta de les lleis al Congrés sempre té l'última paraula. Fins ara aquesta capacitat de veto mai s'havia utilitzat des que el PP la va introduir en 2012 per mitjà d'una modificació en la Llei d'Estabilitat Pressupostària.
El límit de dèficit, més flexible que el vigent, el va aprovar al seu dia el govern del PP amb el suport de la majoria dels partits, que van impulsar la moció de censura i dels independentistes d’ERC i del PDeCAT. Si s'aprovaren aquests nous objectius, les administracions públiques tindrien un marge de 6.000 milions d'euros addicionals durant l'any que està a punt de començar, dels quals 2.500 correspondrien a les comunitats autònomes.
A causa d'aquests rebuigs, els pressupostos generals del 2019 aniran lligats als objectius vigents, elaborats pel PP, que estableixen un dèficit de l’1,3% del PIB, cinc dècimes menys que el que pretén el govern del PSOE.