Madrid es prepara per a l’OTAN amb un dispositiu de rècord

Els cossos de la Policia Nacional i l’exèrcit han blindat la ciutat per terra, aire i fins i tot a través del clavegueram 

El desplegament s'ha fet per terra, aire i fins i tot el clavegueram de la ciutat de Madrid / À Punt NTC

Un dispositiu policial mai vist s’ha desplegat pels voltants i a l’interior del recinte d’Ifema, a Madrid, seu central de la cimera de l'OTAN. Fins a 10.000 agents vigilen la zona zero amb 98 gossos ensinistrats, entrenats per a detectar tota classe d’explosius, com ha detallat Francisco Salvador, inspector en cap de la unitat canina. 

A 24 hores de la inauguració oficial de la cimera atlàntica, els controls i accessos són intensos. “Per l'aire, queda prohibit l'ús de drons, limitat als aparells de la Policia Nacional i l’exèrcit”, segons ha aclarit Ángel Siles, inspector responsable de seguretat i protecció aèria de la policia. A més, davall de terra hi ha un registre dels claveguerams.

Des del centre de coordinació es vigila qualsevol moviment. “Estem preparats per a qualsevol situació i per a donar resposta”, ha assegurat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

El centre de Madrid també està sota control. Perímetres de 300 a 500 metres per a controlar cites amb els assistents, com el sopar que se celebrarà dimecres al Museu del Prado, al qual assistiran la majoria dels representants dels estats membres de l'OTAN. “Tenim un dispositiu per Ifema, però també als hotels i al llarg dels itineraris”, ha explicat David Sánchez, oficial de Policia Nacional.

A això s’ha d’afegir la circulació restringida, perquè les més de quaranta delegacions es traslladen per Madrid. Només la caravana dels Estats Units es mourà en una comitiva de cinquanta cotxes que hi arriben en huit avions.

El primer avió ja ha arribat a la base de Torrejón de Ardoz, on han d'aterrar fins a 47 avions. En aquest cas s’ha tractat de la primera dama nord-americana, Jill Biden, a qui va rebre la reina Letícia en persona. Aquest dilluns, les dues representants han participat en diversos actes paral·lels a la cimera de l'OTAN.

També et pot interessar

stats