La llei d'amnistia encara les primeres esmenes a la totalitat

El PP i Vox, que s'han posicionat rotundament en contra de la norma des del principi, ja han avançat que demanaran que es retire

Hemicicle del Congrés
Hemicicle del Congrés / Europa Press

La llei d'amnistia als encausats pel procés de l’1 d’octubre encara aquest dimecres les primeres esmenes a la totalitat, previsiblement del Partit Popular, Vox i la UPN, ja que Coalició Canària (CC) ha assenyalat que no se sumarà a aquests vetos, encara que aquesta formació votarà en contra de la tramitació juntament amb els altres partits. 

El termini per a registrar esmenes a la totalitat acaba a les 18:00 hores i amb molta probabilitat els grups parlamentaris del PP i de Vox demanaran que es retire. Fonts de la formació d’ultradreta a l'inici de la tramitació de la llei en el Congrés manifesten que la intenció de la formació és registrar esmena a la totalitat amb text alternatiu. Això permetria que la votació es fera de manera individual, encara que els populars també registraran una altra iniciativa en contra.

El PP i Vox s'han posicionat rotundament en contra de la proposició de llei d'amnistia des del principi per considerar-la inconstitucional, encara que la proposició de llei va passar el primer filtre en el ple del Congrés el 12 de desembre, després de rebre el suport de 178 diputats en la presa en consideració.

Una vegada que es registren les esmenes a la totalitat, el pas següent serà el debat i votació en el ple de la cambra baixa, que aquest mes es trasllada al Senat a causa d'unes obres de remodelació a l'hemicicle. Un debat que previsiblement serà la setmana vinent, ja que el dimarts, dia 9, està previst que la junta de portaveus del Congrés ordene el ple que es desenvoluparà l'endemà a les 09:00 hores a l'hemicicle de la cambra alta.

Continuarà el camí parlamentari al Senat

D'aquesta manera comença el debat de la llei d'amnistia, el tràmit de la qual ha d'acabar primer al Congrés abans de continuar al Senat. No obstant això, serà només per a votar les esmenes a la totalitat, que previsiblement rebutjarà la majoria del Congrés formada pel PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB, Podem i el BNG, ja que el tràmit parlamentari tornarà a la cambra baixa per a continuar el procés de les esmenes parcials.

El termini per a registrar les esmenes parcials a la llei acaba el 16 de gener —si la mesa del Congrés no el prorroga— perquè s'ha ampliat a petició del PSOE, després que va quedar marcat el 3 de gener com a data límit per a registrar esmenes.

També et pot interessar

stats