La llei audiovisual divideix el vot de PSOE i Unides Podem per primera vegada en un projecte de llei del govern

La normativa, que ha estat en l'aire fins a l'últim moment, ha tirat avant gràcies a l'abstenció 'in extremis' del PP

Hemicicle del Congrés
Hemicicle del Congrés / À Punt NTC

El PSOE i Unides Podem han tornat a votar diferent aquest dijous en el ple del Congrés. Aquesta vegada, la diferència respecte a altres ocasions ha sigut que no es tractava d’una iniciativa no legislativa, sinó d’un projecte de llei aprovat pel govern de coalició que comparteixen. Es tracta de la nova llei audiovisual, que ha sigut secundada pels socialistes, mentre que els morats han optat per abstindre's.

La normativa ha tirat avant gràcies a l'abstenció en l'últim minut del PP, que ha estat en l'aire per la definició que fa la llei de productor independent. Finalment, el PSOE la va modificar amb una esmena.

Fonts de l'espai confederal han explicat que s'han decantat per l'abstenció per responsabilitat, però han emfatitzat que el text final no els agrada i no compleix el punt marcat en l'acord de govern. Asseguren que el PSOE ha alterat el consens que hi havia per a protegir les productores independents, i han assenyalat que les esmenes tècniques fan prevaldre el duopoli televisiu a l'hora de percebre les ajudes que contempla la llei.

La setmana anterior havien pactat amb ERC i Bildu una esmena per a aconseguir una redacció més garantista i preservar el finançament a xicotetes i grans productores, que finalment no ha prosperat.

Fins a aquest dijous, els dos partits havien diferit en el sentit de vot en altres iniciatives, com la proposició de llei d'habitatge, la proposta de reforma fiscal o la iniciativa en favor d'un referèndum pactat sobre el Sàhara Occidental, entre altres. Però fins ara no hi havia hagut diferències de textos normatius procedents del Consell de Ministres, en el qual estan els dos partits.

En un altre pla, els socis també han votat diferent en la mesa del Congrés a la petició de comissió d'investigació sobre irregularitats del rei emèrit Joan Carles I, atés que els morats han impulsat aquesta sol·licitud, que el PSOE ha rebutjat en diverses ocasions.

També et pot interessar

stats