Lambda i altres entitats LGTBIQ+ es retiren de l'organització dels Gay Games València 2026

L'Ajuntament de València ha afirmat que respecta la decisió i ha lamentat la crida al boicot

Imatge de la candidatura de València per als Gay Games 2026
Imatge de la candidatura de València per als Gay Games 2026 / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de maig 2024 - 15:01 Actualitzat: 27 de maig 2024 - 19:18

Els col·lectius integrants de la Fundació València Diversitat (Lambda; Avegal, l'associació d'empreses i professionals per a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de la Comunitat Valenciana, i el Club Esportiu LGTBI+ Dracs València) han anunciat la "retirada definitiva" del projecte Gay Games València 2026.

La decisió arriba dos mesos després que denunciaren que l'Ajuntament de València els retirara del comité organitzador "unilateralment, sense aprovació ni comunicació prèvia". Les entitats defenen que esta és l'"única resposta possible" després del "segrest" de l'organització del projecte per part del consistori i la Generalitat.

Resposta a les "retallades" als drets LGTBIQ+

La Fundació València Diversitat ha lamentat que el canvi de governs després de les eleccions de maig del 2023 els ha portat a "témer que no es respectaran aspectes irrenunciables del projecte original i es pose en risc la integritat de l'esdeveniment".

En esta línia, han explicat que les entitats LGTBIQ+ es veurien obligades a "carregar amb les possibles conseqüències fiscals, penals i legals de les decisions preses per PP i Vox". Amb esta eixida, segons han remarcat, els Gay Games es desenvoluparan "sense el suport del col·lectiu", la qual cosa no seria "ètica ni viable".

La decisió també és, diu el comunicat de la fundació, una "resposta a les polítiques de retallades i atacs als drets LGTBIQ+ de l'actual govern de PP i VOX a la ciutat i regió de València".

Crida al boicot

Així doncs, la Fundació València Diversitat ha mostrat el suport a "la possibilitat de traslladar l'esdeveniment a qualsevol altra ciutat més respectuosa amb els drets LGTBIQ+, com poguera ser Múnic, que en el seu moment ja es va presentar com a candidata i ha mostrat interés a acollir els jocs".

En cas que la Federació de Gay Games mantinga València com a seu, estes entitats LGTBIQ+ s'oposaran "fermament" al projecte i faran una crida "al boicot en l'àmbit local, nacional i internacional".

La Federació de Gay Games "manté València"

L'Ajuntament de València ha assegurat que "respecta" la decisió de la Fundació València Diversitat, tot i que lamenta la mateixa i la crida al boicot. El consistori ha ressaltat que l'organització de l'esdeveniment correspon a la Federació de Gay Games, que "manté València" com a seu.

Compromís i PSPV donen suport a les entitats

Els partits de l'oposició al consistori han mostrat el seu suport a la decisió de les entitats LGTBIQ+. Així, la regidora de Compromís Lluïsa Notario, ha acusat l'alcaldessa María José Catalá de "només utilitzar la realitat LGTBI per a blanquejar la seua LGTBI-fòbia". Per part seua, l'edil socialista Javier Mateo ha remarcat que fer un esdeveniment "del col·lectiu LGTBI, però sense el col·lectiu LGTBI", és "un altre atac" del govern municipal.

També et pot interessar

stats