Col·lectius LGTBI denuncien que l'Ajuntament de València els ha retirat del comité organitzador dels Gay Games

Compromís ha anunciat que presentarà una moció per exigir a l'alcaldessa que faça marxa arrere en la decisió

Imatge de la candidatura de València per als Gay Games 2026
Imatge de la candidatura de València per als Gay Games 2026 / À Punt NTC

Els col·lectius integrants de la Fundació València Diversitat (Lambda; Avegal, l'associació d'empreses i professionals per a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de la Comunitat Valenciana, i el Club Esportiu LGTBI+ Dracs València), així com el Club LGTB+ Samarucs València, s'han unit per protestar pel que consideren un "canvi d'enfocament" de l'Ajuntament de València, que, segons han assegurat, ha retirat "unilateralment, sense aprovació ni comunicació prèvia" els col·lectius i entitats LGTBI+ de l'organització.

En un comunicat adreçat al govern municipal (en mans del PP i Vox), han advertit que aquesta decisió "posa en risc la continuïtat dels jocs" i que, fins i tot podria suposar "retirar la licitació de la celebració", que havia seleccionat la ciutat com a seu dels Gay Games per al 2026, i optar per "una altra alternativa".

La decisió sobre el nou comité organitzador dels XII Gay Games 2026 es va prendre divendres passat. Aquest òrgan col·legiat serà el responsable del seguiment, impuls i control de l'organització i celebració d'aquests jocs. Estarà presidit per l'alcaldessa o regidor en qui delegue. La vicepresidència de l'òrgan l'ostentarà el regidor o la regidora de l'equip de govern que designe la mateixa alcaldessa. Les sis vocalies del comité recauran en la Generalitat, la Diputació de València, la Fundació València Diversitat, el Club Esportiu LGTB+ Samarucs València, la Fundació Esportiva Municipal i la Fundació Visit València.

Per tant, a les organitzacions LGTBIQ+ "únicament els n'assignen dues del total de huit vots". Les entitats afectades han assenyalat que, en la pràctica, "suposaria deixar la presa de qualsevol decisió en mans de l'administració" i han advertit que aquesta situació "podria portar a l'abandó d'organitzacions aliades, simpatitzants i empreses patrocinadores, que ja s'havien compromés amb l'estructura original" i que ara poden convertir-se "en opositors al projecte o directament cridant al boicot dels jocs".

Totes aquestes entitats han considerat que ha de ser "el col·lectiu LGTBIQ+ qui lidere uns jocs que porten el seu nom" i que això "hauria de fer-se precisament a través d'aquelles organitzacions que, en representació de totes les persones i entitats, van presentar, van defensar i van guanyar aquest projecte per a tots els valencians i valencianes".

Per això, han manifestat que no donen suport a la creació ni se senten "vinculades" al comité organitzador i han anunciat que "posposen" la decisió final. En aquest punt, han instat l'Ajuntament a "replantejar-se" la seua posició i a "reprendre un diàleg" que permeta que els col·lectius LGTBI+ assumisquen "l'organització efectiva dels jocs", seguint "els paràmetres que estableix la Federació dels Gay Games.

L'oposició acusa l'Ajuntament de "donar l'esquena" als col·lectius

En l'oposició, Compromís i el PSPV-PSOE han criticat que l'equip de govern haja eliminat les entitats LGTBI+ de l'organització dels Gay Games. Lucía Beamud, de Compromís, ha assegurat que l'executiu municipal "ha donat l'esquena" als col·lectius". La portaveu de Compromís a l'Ajuntament de València, Papi Robles, ha avançat que en el pròxim ple municipal presentaran una moció per exigir a l'alcaldessa que faça "marxa arrere" en la seua decisió "sectària" i "torne a incloure" aquests col·lectius.

Javier Mateo, del PSPV, ha censurat "el nou colp que ha assestat María José Catalá", en el qual "s'aparta els col·lectius LGTBI de la ciutat".

Per la seua part, fonts municipals han defensat que s'ha creat un comité organitzador en el qual estan representades "les institucions i entitats" i han subratllat que aquests jocs "són de tots". Han assegurat que en el consistori "es continuen fent passos cap a la celebració" dels Gay Games.

També et pot interessar

stats