L'última peça del judici del cas Gürtel enceta la recta final

La Fiscalia Anticorrupció demana un any de presó per a l'expresident Francisco Camps

L'expresident Camps, a la seu de l'Audiència Nacional en una imatge d'arxiu
L'expresident Camps, a la seu de l'Audiència Nacional en una imatge d'arxiu / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)

El judici que té lloc a l'Audiència Nacional contra, entre altres, l'expresident de la Generalitat Francisco Camps per les presumptes irregularitats en l'adjudicació a Orange Market, una de les empreses implicades en el cas Gürtel, entra a partir d'aquest dilluns en la recta final.

La sessió arrancarà a partir de les 10:00 hores i servirà per a escoltar l'informe final de la Fiscalia Anticorrupció, que ha rebaixat dels dos anys i sis mesos de presó a un any de presó la petició de condemna per a Camps. Això vol dir que en cas de ser condemnat, l'expresident no entraria a la presó. El seu advocat demana la lliure absolució i que, en cas de ser considerat culpable, se suspenga la pena pel retard que acumula la causa. El president del tribunal, José Antonio Mora, va avisar que el temps per a l’exposició estaria limitat a tres hores.

Per al cap de la trama Gürtel, Francisco Correa; el seu número dos, Pablo Crespo, i el responsable d'Orange Market, Álvaro Pérez, El Bigotes, Anticorrupció sol·licita una condemna de dos anys i tres mesos de presó per un delicte continuat de tràfic d'influències en concurs amb un delicte de prevaricació, per un delicte de falsedat en document mercantil i per un altre de malversació de cabals públics.

A més, la Fiscalia sol·licita per al que fora gerent d'Orange Market, Cándido Herrero, huit anys de presó per un delicte continuat de tràfic d'influències en concurs amb un de prevaricació administrativa, per un delicte continuat de falsedat en document mercantil i pels delictes de malversació de cabals públics.

El llavors titular del jutjat central d'instrucció número 5, José de la Mata, va obrir judici oral per aquest assumpte el setembre del 2019 i va fer seure Camps en el banc dels acusats en considerar que hi havia "un arsenal d'indicis, molt consistents, cadascun d'aquests prou acreditat, que permet afirmar que el llavors president de la Generalitat va participar en l'adjudicació del contracte de Fitur 2009 a favor d'Orange Market".

D'acord amb el relat judicial, Correa, Crespo, El Bigotes i Herrero, "es van concertar amb Camps perquè aquest, com a màxima autoritat autonòmica, disposara del necessari perquè el contracte del muntatge de l'estand de Grans Projectes de Fitur fora directament adjudicat a Orange Market".

Des de finals de gener que està aquest llarg procés en marxa i ara encara la fi. Durant tot aquest temps, la sala ha escoltat la declaració de Camps, tres dels seus exconsellers, i ex alts càrrecs de la Generalitat, juntament amb qui eren els caps de la trama Gürtel. Un total de 26 acusats que, en acabar la fase d'informes, tindran el dret a l'última paraula. Després, el cas quedarà conclús per a sentència.

També et pot interessar

stats