L'UCO relaciona els regals d'Acciona a Rita Barberà amb l'adjudicació per la qual el cunyat cobrà 1,7 milions

El nou informe de la Guàrdia Civil sobre Assut apunta a l'advocat Diego Elum, contractat per Acciona com a mediador directe amb l'exalcaldessa, i al parentesc de Corbín amb Barberà com clau en el presumpte entramant

Rita Barberà
L'exalcaldessa Rita Barberà (PP) en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha dibuixat en un informe l'operativa presumptament fraudulenta de la causa Assut per la qual el cunyat de l'exalcaldessa Rita Barberà (PP), l'advocat José Luis Corbín, podria haver cobrat 1,7 milions d'euros per l'adjudicació a Acciona del contracte de sanejament de les aigües de València, valorat en 129 milions. El document, remés al jutjat d'Instrucció número 13, adverteix de la possible connivència de Barberà i destaca que va rebre diversos regals de l'adjudicatària en aquell període, com una bossa de Louis Vuitton, valorats en prop de 8.000 euros.

La contracta es va traure a concurs el 2006 i acabà sent l'adjudicatària Acciona, llavors Infilco Española, a través de l'UTE Acciona Agua i Acciona Infraestructuras. Quinze dies després de la licitació, Acciona va subscriure un contracte de prestació de serveis amb el despatx d'advocats de Diego Elum, que va fixar 2,56 milions d'euros, un 2% de l'import del concurs, com a emoluments. Després de l'adjudicació, Elum va rebre cinc transferències de l'empresa per eixe valor i va transferir, immediatament després, els dos terços a Corbín Abogados. En la seua declaració com a detingut, Elum digué que Corbín es va oferir a ajudar per a aconseguir la contracta i que li va exigir dos terços dels seus honoraris, és a dir, els 1,7 milions d'euros que va rebre.

Per a la Guàrdia Civil, els pagaments d'Elum a Corbín "s'emmarquen en un procés de facturació fictícia, articulat als únics efectes de dotar d'aparença de legalitat els moviments de fons". El mateix Elum va declarar, segons es reflecteix en l'informe de la Guàrdia Civil, que "mai no hi hagué cap informe, cap dictamen ni cap activitat per part de Corbín Abogados".

La novetat de l'informe és que la Guàrdia Civil apunta al parentesc de Corbín amb l'exalcaldessa com clau en el presumpte entramant. Segons la investigació policial, Acciona vinculava Diego Elum amb membres de l'Ajuntament de València i específicament amb Barberà.

L'advocat Diego Elum, la via d'Acciona per a accedir a Barberà

Els investigadors adverteixen que sempre que Acciona volia fer una gestió empresarial amb l'Ajuntament de València recorria a Elum i canalitzava a través d'ell els regals a l'exalcaldessa. El nom de l'advocat apareix, de fet, vinculat a la taula de regals associada a Barberà, entre el 2004 i el 2008, a diferència del que passava amb altres regidors populars, com Alfonso Grau, Silvestre Senent o Ramón Isidro, a qui també va entregar presents durant aquest període.

Els investigadors creuen que aquesta mecànica guarda "coherència i relació" amb el fet que el flux econòmic observat vaja des del Diego Elum al cunyat de Rita Barberà, José María Corbín. I destaca que, sense aquesta connexió familiar, Corbín mai hauria plantejat l'acord amb Elum ni aquest "hauria parlat amb Corbín sobre el compromís que havia adquirit amb Acciona".

De l'anàlisi de la correspondència entre els membres de l'empresa, els investigadors infereixen la presumpta mediació d'Elum amb l'alcaldessa en altres contractes, com la construcció del Bioparc. Quan un dels responsables d'Acciona diu que ha parlat amb Alfonso i Diego (Elum) i que aquest últim ha tocat "dalt de tot", infereixen que el primer és l'exvicealcalde, Alfonso Grau, i que Elum es refereix a l'alcaldessa.

Aquesta investigació és només una part del cas Assut, una macrocausa que va nàixer de la investigació de presumptes comissions per adjudicacions a dit en l'Ajuntament de València, en temps de Barberà, que ha acabat esguitant també dirigents del PSPV.

També et pot interessar

stats