L'UCO escorcolla la Diputació de Badajoz buscant documents sobre el germà de Sánchez

La investigació es va iniciar arran d'una denúncia presentada per l'autodenominat sindicat Manos limpias

Agent de la unitat de delictes econòmics (UCO) de la Guàrdia Civil en una imatge d'arxiu
Agent de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en una imatge d'arxiu / EFE

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil està escorcollant este dimecres la Diputació de Badajoz per a buscar documentació de l'entorn del germà del president del govern espanyol, David Sánchez (conegut pel nom artístic Daviz Azagra), responsable de l'Oficina d'Arts Escèniques d'esta diputació, segons han confirmat fonts pròximes a la investigació.

El juny passat, el jutjat d'instrucció 3 de Badajoz va obrir diligències d'investigació a David Sánchez i al president d'esta institució provincial, Miguel Ángel Gallardo, per presumptes delictes de malversació, prevaricació i tràfic d'influències.

L'obertura de diligències també és pels presumptes delictes contra l'administració pública i la hisenda pública, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia d'Extremadura. La jutgessa podria alçar el secret de sumari al llarg del matí.

La investigació es va iniciar arran d'una denúncia presentada per l'autodenominat sindicat Manos limpias contra David Sánchez, Miguel Ángel Gallardo i el cap del Servei de Suport Jurídic i Inspecció de l'Àrea de Recursos Humans de la Diputació de Badajoz, Alejandro Cardenal.

Segons Manos limpias, entre els onze aspirants que es van presentar al càrrec en la convocatòria pública del 2017, David Sánchez va ser triat per presentar "un perfil acreditat més concordant" amb els requisits de la convocatòria, complir tots els mèrits específics i perquè "les seues contestacions a les preguntes que se li van formular el fan el candidat més idoni per a exercir el lloc".

El col·lectiu exposa, atesa una notícia publicada per un mitjà, que David Sánchez "no assisteix al seu lloc de treball en la Diputació, excepte en comptades ocasions", a pesar, segons s'afig, que "no té autoritzada la prestació dels seus serveis en règim de teletreball".

Què és Manos Limpias?

Des de la seua fundació, el 1995, l'anomenat Col·lectiu de Funcionaris Públics Manos Limpias ha interposat tota mena de denúncies per presumptes corrupcions polítiques o econòmiques. Malgrat la justificació en l'interés general, han tingut una clara orientació conservadora, intentant tombar als jutjats la legalització del matrimoni homosexual, la investigació dels crims del franquisme del jutge Baltasar Garzón o una boda entre dos ninots del programa infantil Los lunis de TVE. El seu líder, Miguel Bernad, va ser secretari general del Frente Nacional, el partit d'extrema dreta successor de Fuerza Nueva.

L'organització, que es defineix a ella mateixa com un sindicat de treballadors del sector públic, va viure el seu principal moment de protagonisme en el juí pel cas Nóos, quan van intentar que s'imputara la infanta Cristina. Temps després es va destapar que havien negociat amb l'advocat de la germana del rei la retirada de la denúncia a canvi de dos milions d'euros.

Este modus operandi, de presumpta extorsió amb rerefons econòmic, va portar Bernad i el president d'Ausbanc, Luis Pineda, a la presó. L'Audiència Nacional els va condemnar a quatre i huit anys respectivament en considerar que s'havien aliat per a traure diners a entitats bancàries i empreses a canvi de no danyar la reputació amb denúncies. Al març el Tribunal Suprem va anul·lar la sentència, tot i donar per provada la mecànica d'extorsió, perquè va considerar que no arribava al nivell d'intimidació que mereixeria una condemna penal.

L'absolució va reactivar la maquinària de denúncies de Manos Limpias, que va intentar obrir una causa contra Pedro Sánchez per la llei d'amnistia. La querella no la va admetre el Suprem, que abans també va frenar denúncies de la plataforma contra Irene Montero per criticar els jutges o contra Podem, a partir del desautoritzat informe PISA.

Manos Limpias també està darrere de la denúncia contra Begoña Gómez, dona del president,  formada estrictament a partir de retalls de premsa i que segons Bernad podrien ser notícies falses.

També et pot interessar

stats