Comença el juí per les presumptes extorsions d'Ausbanc i Manos Limpias

Els líders de les dues associacions, Luis Pineda i Miguel Bernad, s'enfronten a penes de presó de 25 a 118 anys.

FOTO PORTADA: La banqueta dels acusats

L'Audiència Nacional ha començat a jutjar aquest dimecres els líders de l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc), Luis Pineda, i de Manos Limpias, Miguel Bernad, que s'enfronten a peticions del fiscal de 118 i quasi 25 anys de presó, respectivament, per integrar una trama d'extorsions.

Abans d'entrar a la vista oral, Bernad ha assenyalat que el juí "està contaminat des de l'inici" i que ell ha sigut víctima d'una "gran criminalització i lapidació" dissenyada per "les clavagueres de l'Estat". El líder de Manos Limpias està convençut que podrà demostrar que és innocent i espera que l'Audiència Nacional actue "amb total responsabilitat" en el juí. 

També seuen al banc dels acusats nou persones més, entre elles Virginia López Negrete, l'advocada de Manos Limpias que va dirigir l'acusació contra la infanta Cristina en el cas Nóos, per a qui la Fiscalia sol·licita prop de 12 anys de presó.

També acusats d'estafa, blanqueig i amenaces

Els processats estan acusats de delictes d'estafa, blanqueig de capitals, extorsió, amenaces, administració deslleial, frau en les subvencions i pertinença a organització criminal.

La vista ha començat amb les qüestions prèvies, inclosa la petició de Luis Pineda d'anul·lar les actuacions i arxivar la causa perquè entén que prové d'un encàrrec del BBVA a l'excomissari José Villarejo.

Miguel Durán, advocat de Luis Pineda, ha dit durant la sessió que el cas "és nul" perquè es tracta "d'un muntatge del BBVA amb Villarejo" per a neutralitzar el seu client, perquè estava guanyant juís contra les clàusules abusives de bancs. Segons el lletrat, al BBVA li interessava actuar contra Pineda, ja que a més volien detindre'l "per a impedir que el cas de les clàusules sòl arribara al Tribunal d'Estrasburg".

En el procediment es jutjarà la suposada connivència entre Ausbanc i Manos Limpias per a extorsionar a canvi de retirar acusacions i pressionar bancs. S'acusa els líders de les entitats, entre altres coses, de tractar de negociar la retirada de l'acusació contra la infanta Cristina en el cas Nóos a canvi d'un acord entre dos i tres milions d'euros.

També et pot interessar

stats