L'ONU dona suport a l'economia social amb una resolució impulsada per Espanya
Yolanda Díaz, que ha presentat el text a Nova York, ha defensat que el model permet als treballadors i treballadores participar en les decisions empresarials
L'Assemblea General de l'ONU ha aprovat aquest dimarts una resolució impulsada per Espanya en la qual anima a promoure l'anomenada "economia social i solidària", un concepte que abasta cooperatives, fundacions i altres empreses que persegueixen l'interés general i objectius socials. El text, el primer sobre aquesta qüestió que aborda l'Assemblea General, ha tingut el copatrocini de més de quaranta països i ha quedat adoptat per aclamació.
"L'economia social és el nostre ara i el nostre demà, perquè planteja un model econòmic integrador i amb objectius socials, basat en la solidaritat interna i amb les persones en el centre", ha assenyalat Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social.
Díaz, que ha viatjat a Nova York per a presentar aquesta resolució davant de l'Assemblea General, ha assegurat que les experiències espanyoles amb l'economia social "han demostrat que és possible superar un sistema econòmic despietat, sense ànima, que es funda en les retallades, l'oblit de les persones més vulnerables i que està ancorat en la desigualtat". En aquest sentit, ha recordat que a Espanya l'economia social representa el 10% del producte interior brut, amb un "teixit empresarial sòlid", que s'adapta als canvis i que permet als treballadors i treballadores participar en les decisions empresarials i accedir a la propietat dels mitjans productius.
Segons la titular de Treball, "avançar en una economia més participativa, més democràtica, més comunitària i més resistent a les crisis permet establir les bases per a millorar la vida de la ciutadania, fins i tot quan la incertesa aguaita".
Díaz ja havia visitat les Nacions Unides el juliol passat per a impulsar aquest projecte, al qual finalment s’han sumat desenes de països, i on s'encoratja estats i organitzacions internacionals a "secundar i potenciar l'economia social i solidària com a possible model de desenvolupament econòmic i social sostenible".