L’harmonització fiscal del govern espanyol, nou motiu de disputa entre oposició i Botànic

El PP aposta perquè cada territori fixe els seus impostos i Ciutadans critica que Puig “s'alinee” amb Catalunya en el debat.

La líder del PPCV, Isabel Bonig, aquest dimarts
La líder del PPCV, Isabel Bonig, aquest dimarts

El debat per la futura reforma fiscal del govern de coalició estatal entre PSOE i Unides Podem, que imposarà una harmonització per a garantir que el pagament d'impostos siga el mateix en totes les comunitats, ha arribat també als partits polítics valencians i ha evidenciat diferències entre l'oposició i Botànic.

El PPCV és partidari que cada regió fixe els seus tributs, i sosté que acudirà a la justícia per a denunciar les propostes d'harmonització fiscal de l'executiu liderat per Sánchez. Ho ha dit aquest dimarts la líder del partit, Isabel Bonig, que ha comparegut en roda de premsa per a proposar algunes baixades d'impostos per a fer la Comunitat Valenciana més atractiva als inversors. Entre d'altres qüestions, el PP planteja abaixar un 7% el tram autonòmic de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) a aquelles persones que cobren menys de 35.000 euros, i que desaparega l’impost de successions, donacions i patrimoni. També proposa bonificar els actes jurídics.

Ciutadans, que ha aconseguit que el Botànic incloga algunes de les seues propostes en el pressupost autonòmic per a 2021, s'ha mostrat crític amb el president Ximo Puig per alinear-se amb Catalunya i no amb Madrid en els plantejaments sobre harmonització fiscal. “Jo el que vull és imitar Madrid, no Catalunya”, ha dit el síndic de la formació en les Corts, Toni Cantó, que ha criticat la reunió prevista aquest dimarts entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president català interí i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès.

La negociació pressupostària entre el govern espanyol i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha reobert el debat perquè el partit nacionalista ha condicionat el suport als comptes públics estatals a impulsar una reforma fiscal que acabe amb “el paradís fiscal de Madrid”. La comunitat autònoma presidida per Isabel Díaz Ayuso seria una de les grans perjudicades per la reforma fiscal del govern espanyol, ja que no podria bonificar impostos com fins ara i això es traduiria en una major pressió fiscal. Ayuso ja ha avançat que portarà al Tribunal Constitucional la reforma si finalment s'imposen regles tributàries homogènies en totes les comunitats autònomes.

Una harmonització fiscal que, en canvi, defenen els socis del PSPV en el govern del Botànic, Compromís i Unides Podem. La formació valencianista aposta per un model sense discriminacions en tot l'Estat que no privilegie comunitats com Madrid i que evite que la resta de comunitats “perden capacitat recaptatòria per un motiu de competències”, ha assenyalat el portaveu en les Corts, Fran Ferri. Unides Podem, per la seua banda, ha presentat una proposta a les Corts per a frenar l’efecte “aspiradora” de recursos de la capital d'Espanya.

També et pot interessar

stats