L'exgerent de Ciegsa confirma que existien 'zombis' i cobraven "en sobres"

José Villar, que va gestionar l'empresa de la Generalitat entre 2016 i 2017, assegura que l'exconseller delegat Máximo Caturla va autoritzar les contractacions sota sospita

L'exconseller delegat de Ciegsa, Maximo Caturla (centre) arriba a la Ciutat de la Justícia de València
L'exconseller delegat de Ciegsa, Máximo Caturla (centre) arriba a la Ciutat de la Justícia de València / À Punt NTC

Els zombis existien i alguns cobraven "en sobres". Ho ha confirmat l'exgerent de l'empresa pública Ciegsa en els anys 2016 i 2017, José Villar, en el judici per la presumpta contractació de persones que cobraven sense treballar, tant en la societat de la Generalitat com en l'extinta Imelsa, de la Diputació de València. Villar no només ha acreditat l'existència d'aquesta figura de treballador fantasma, sinó que ha concretat que alguns cobraven en la nòmina en mà, en efectiu. "No hi havia transferències, com amb la resta dels treballadors", ha assenyalat.

L'exgerent, que compareix com a testimoni (amb l'obligació de dir la veritat i l'amenaça de sanció en cas contrari), ha ratificat l'escrit que va presentar davant la Generalitat en què informava de l'existència de setze persones donades d'alta en Ciegsa que no treballaven. Quatre estan investigats en el procediment actual. I tots, segons ha explicat, van ser proposats o van comptar amb el vistiplau de l'exsecretari autonòmic d'Educació i exconseller delegat de Ciegsa Máximo Caturla, un dels principals imputats en la causa.

Sense cadira, telèfon ni correu de l'empresa

Segons ha indicat Villar, aquests zombis no superaren cap procés de selecció de personal ni complien mèrits i se'ls va convertir en personal d'alta direcció, si bé no se'ls atorgaren poders notarials, com seria habitual en càrrecs d'aquesta categoria. L'exgerent de Ciegsa ha destacat el fet que no tenien assignat un lloc de treball, cadira ni taula de despatx. Tampoc tenien correu corporatiu de l'entitat, ni extensió telefònica. "En l'empresa no els coneixia ningú, excepte pel tema dels requeriments que se'ls feia perquè passessin a cobrar les seves nòmines", ha explicat.

D'altra banda, ha assenyalat que la suposada seu de Ciegsa al carrer Pizarro de València era només un local llogat a nom de l'empresa en què "no es desenvolupava cap activitat vinculada a la construcció d'instal·lacions educatives". "Ho sé per referències de la directora d'Administració, que seguia en Ciegsa", ha asseverat.

Ajornada la declaració de l'exsogre de Benavent

El judici aborda les peces B i F del cas Imelsa, que suma 25 acusats, entre ells l'expresident de la Diputació i del PP Alfonso Rus, l'exsecretari autonòmic d'Educació i exconseller delegat de Ciegsa Máximo Caturla i l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent, conegut com el 'ionqui dels diners'.

De la programació d'aquest dilluns s'ha despenjat per motius de salut la compareixença com a testimoni, de Mariano López Sancho, l'exsogre de Benavent, que va posar en mans de la justícia les gravacions que estan en la base de la macrocausa sobre Imelsa. La seua intervenció s'ha ajornat fins al pròxim 28 de febrer.

També et pot interessar

stats