L’esquerra valenciana celebra un acord que per a la dreta no millorarà el finançament

El PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem aplaudeixen la investidura de Pedro Sánchez, mentre que per al PP, Ciutadans i Vox no beneficiarà la ciutadania.

VÍDEO | L’esquerra valenciana celebra un acord que per a la dreta no millorarà el finançament

El PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem han aplaudit la investidura de Pedro Sánchez com a president del primer govern de coalició de la democràcia, mentre que per al PP, Ciutadans i Vox no beneficiarà la ciutadania valenciana ni implicarà un canvi de finançament autonòmic.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha assistit al Congrés al debat d’investidura, ha aplaudit l’elecció de Sánchez com a president d’una executiva progressista que treballarà “per la justícia social i atendrà les necessitats dels valencians”. Puig ha valorat positivament que és puguen “alinear” polítiques progressistes des d’Espanya i la Comunitat Valenciana, i ha instat la dreta a “canviar d’actitud” i abandonar la crispació.

Celebren els governs “aliats” d’esquerra

El síndic socialista a les Corts, Manolo Mata, ha indicat que s’obri “una porta d’esperança” i ha mostrat el desig que “es resolga el finançament una vegada per sempre”. Per a Compromís, el diputat Joan Baldoví ha demanat a Sánchez que complisca la seua part i que propose una reforma del sistema de finançament autonòmic, ha retret a la dreta la “mala educació” i els ha reclamat que és resignen i aprenguen a perdre.

El síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha reivindicat que ha sigut una investidura “històrica” per als valencians, perquè per primera vegada l’agenda valenciana forma part de l’acord de governabilitat a Espanya, gràcies al vot de Baldoví al Congrés.

La síndica d'Unides Podem a les Corts, Naiara Davó, ha assegurat que, a partir d’ara, hi haurà “dos governs aliats” a Espanya i a la Comunitat Valenciana, amb la seua formació present en el Botànic i en el Consell de Ministres. “Serem una força crucial per a la col·laboració”, ha assenyalat Davó, que ha recordat que sempre han dit que el que havia de fer Madrid era “mirar cap a la Comunitat i botanitzar Espanya”.

El trencament d’Espanya per a la dreta

Per a la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, és “un dia molt trist” perquè a partir d’ara les decisions que afecten la Comunitat Valenciana no les prendrà Ximo Puig, sinó la taula de diàleg “entre la claudicació de Pedro Sánchez i els qui volen trencar Espanya”. “Els hereus dels terroristes i els condemnats per intentar trencar Espanya” són els qui han donat el govern al socialisme, ha asseverat. A més, augura que no s’aplicarà l’esperada reforma del finançament perquè, si cal “pagar els favors” a Terol Existeix, als canaris, als catalans i als bascos, “no quedarà” per als valencians.

Per al síndic de Ciutadans, Toni Cantó, Pedro Sánchez ha hagut d’aprendre molt de Ximo Puig, perquè “ha copiat el seu model de comprar comunistes i nacionalistes a canvi de ministeris i privilegis amb la condició de romandre a La Moncloa”. “És trist veure que entre els presidents autonòmics que aplaudeixen amb alegria hui la investidura a Madrid està el de la Comunitat Valenciana”, ha manifestat Cantó, per a qui el PSOE “li prendrà el pèl una vegada més” a Compromís amb el finançament autonòmic.

La síndica de Vox a les Corts, Ana Vega, ha qualificat de “pacte de les rates” la investidura de Sánchez, perquè s’alia amb “comunistes, separatistes, colpistes i els qui blanquegen el terrorisme”.

També et pot interessar

stats