L'Equador fa eleccions presidencials i legislatives enmig de la pitjor crisi de seguretat de la seua història

La mort del candidat Villavicencio ha sacsat el tauler electoral

Christian Zurita, reemplaç del candidat assassinat, amb un casc i rodejat de personal de seguretat en l'últim míting de la campanya a Quito
Christian Zurita, substitut del candidat assassinat, amb un casc i rodejat de personal de seguretat en l'últim míting de la campanya a Quito / Henry Romero (Reuters)

La situació d'inseguretat a l'Equador ha tocat fons, amb bandes criminals que han transformat l'equatoriana en una societat amb por. Les urnes de votació que s'obrin aquest diumenge semblen oferir una eixida a un país al límit, especialment després de l'assassinat del candidat presidencial, Fernando Villavicencio.

El crim de Villavicencio, mort el 9 d'agost per presumptes sicaris colombians quan eixia d'un míting al nord de Quito, ha sacsat el tauler electoral i ha posat els votants a decidir amb temor.

Els equatorians i equatorianes acudeixen a les urnes per a votar en una consulta popular nacional i una altra local sobre temes ambientals i per a designar a qui completarà el període presidencial per al qual va ser elegit el conservador Guillermo Lasso (2021-2025).

El maig passat, Lasso va dissoldre el parlament, de majoria opositora. Ho va fer quan la cambra es disposava a debatre i votar la seua destitució en un juí polític de censura en contra seua per presumpta malversació, que ell negava.

Al mateix temps, va invocar l'anomenada "mort encreuada", contemplada en la Constitució, i va demanar la convocatòria d'eleccions extraordinàries. Així, va poder acurtar el seu mandat a la meitat, per la qual cosa qui el reemplace governarà fins al 24 de maig del 2025.

Un total de huit postulants busquen succeir Lasso. Un d’ells, Christian Zurita, ho fa com a substitut de Villavicencio. Durant la campanya electoral, tots els candidats presidencials han posat l’accent en la lluita contra la inseguretat.

4.000 equatorians i equatorianes voten a la Comunitat Valenciana

Aquesta votació s'ha fet per primera vegada de manera telemàtica. A la Comunitat Valenciana hi ha 24.000 equatorians i equatorianes que hi resideixen, però només 4.000 s'han inscrit en el padró electoral per a exercir el seu dret al sufragi. Aquesta és una xifra semblant a la dels comicis anteriors, en què es feia de manera presencial.

Només han pogut votar telemàticament 1.570 persones, segons fonts del consolat de l'Equador a València, fins a les set de la vesprada, quan ha acabat el termini. El sistema s'ha bloquejat en determinats moments, a mesura que ha avançat la jornada. De fet, a Austràlia, el primer país que ha votat, no s'han ressenyat incidències, però han augmentat al llarg de la vesprada, segons les primeres dades.

També et pot interessar

stats