L’Equador apunta a un grup de sis colombians com a autors de l’assassinat del candidat Villavicencio

Integrants de l’FBI arribaran en les pròximes hores a l’Equador per a investigar el crim mentre la campanya electoral continua avant amb promeses d’acabar amb el clima violent

Simpatitzants de Villavicencio, assassinat aquest dimecres, prenen els carrers per a mostrar el seu afecte a Villavicencio
Simpatitzants de Villavicencio, assassinat aquest dimecres, prenen els carrers per a mostrar el seu afecte a Villavicencio / Santiago Fernández (Efe)

La policia de l’Equador ha apuntat a un grup de colombians com a presumptes autors de l’assassinat del candidat presidencial Fernando Villavicencio, qui va morir tirotejat dimecres, quan uns suposats sicaris li van disparar a l'eixida d'un míting a Quito.

Segons fonts policials, tant els sis detinguts fins ara per la seua presumpta vinculació amb el crim com el sospitós, que va morir suposadament després de l'encreuament de tirs amb el personal que protegia a Villavicencio, tenen nacionalitat colombiana.

Tots ells van ser detinguts el mateix dimecres després d’una sèrie de registres de vivendes en dos barris de la capital equatoriana, on els agents van trobar diverses armes, com un fusell i un subfusell. Posteriorment, el jutge va ordenar l'ingrés a la presó, de manera provisional, dels sis sospitosos.

La violència monopolitza les promeses electorals

Una delegació de l’FBI dels Estats Units arribarà en les pròximes hores a l'Equador per a aclarir el crim a petició del president del país, el conservador Guillermo Lasso, després que l'ambaixador nord-americà a Quito li oferira "assistència investigadora urgent".

Els comicis s'han convocat de manera avançada per al 20 d’agost i l'assassinat del candidat presidencial en plena campanya ha fet que la violència i l’agitació social marquen aquest període en què els candidats poden demanar el vot. De fet, la campanya gira quasi exclusivament al voltant del problema de seguretat i l'amenaça del crim organitzat, dedicat principalment al narcotràfic i a altres delictes com extorsions i segrestos.

D’altra banda, la campanya transcorre sota l’estat d’excepció, declarat pel president Guillermo Lasso arran de l’assassinat de Villavicencio. Les forces armades ja estan desplegades pel país per a garantir el compliment d’aquest estat excepcional.

El van assassinar perquè va ser l'únic que es va enfrontar a les màfies polítiques i als narcotraficants Verónica Sarauz - Esposa del candidat assassinat

Mentrestant, als mítings, els huit candidats principals han promés abordar la situació i rebaixar la violència. Villavicencio havia reiterat la intenció d'enfrontar-se a les màfies com les del narcotràfic i, des de feia diverses setmanes, havia denunciat amenaces de mort.

"Al meu espòs el van assassinar perquè va ser l'únic que es va enfrontar a les màfies polítiques i als narcotraficants d'aquest país", va afirmar en el compte d'X (abans Twitter) l'esposa de Villavicencio, Verónica Sarauz.

D’altra banda, està previst que aquest divendres s’òbriga la capella ardent de Villavicencio, mentre que les nou persones que van resultar ferides en l’atemptat es recuperen de les lesions. Estan estables. 

També et pot interessar

stats