De l'eixida d'Espanya a la detenció, cronologia de prop de quatre anys de fuga

Repassem la cronologia dels fets més rellevants des de l'eixida de l'expresident català Carles Puigdemont d'Espanya el 30 d'octubre de 2017

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont
L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont / Efe
EFE
24 de setembre 2021 - 09:21

La detenció a Sardenya (Itàlia) de l'expresident català Carles Puigdemont es produeix a poc més d'un mes que es complisquen quatre anys des que el 30 d'octubre va fugir a Brussel·les.

Puigdemont va eixir d'Espanya tres dies després de la fallida declaració d'independència de Catalunya i de la seua destitució en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Aquesta és la cronologia dels fets més rellevants des de llavors.

2017

30 octubre. Puigdemont fuig a Brussel·les. Eixe mateix dia la Fiscalia General de l'Estat presenta una querella contra ell i tot el seu gabinet per rebel·lió, sedició i malversació.

3 novembre. La justícia espanyola emet una euroorde de detenció contra Puigdemont i quatre dels seus exconsellers.

5 novembre. S'entreguen a la justícia de Bèlgica, que els posa en llibertat amb mesures cautelars.

5 desembre. El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena retira l'orde de detenció europea. El dia 14, la justícia belga tanca el procés.

21 desembre. Puigdemont encapçala la llista de JxCat en unes eleccions en les quals el seu grup obté 34 diputats, enfront dels 36 de Ciutadans. No obstant això, el bloc independentista aconsegueix la majoria absoluta.

2018

22 gener. El president del Parlament, Roger Torrent, proposa Puigdemont com a candidat a president de la Generalitat. Aquell mateix dia participa en un col·loqui en la Universitat de Copenhaguen, en el que va ser el seu primer desplaçament fora de territori belga.

27 gener. El Tribunal Constitucional prohibeix una investidura a distància de Puigdemont.

18-21 març. Puigdemont participa a Ginebra en el Festival de Cinema i Fòrum Internacional de Drets Humans i en un esdeveniment de l'Institut d'Alts Estudis Internacionals.

22 març. Viatja a Finlàndia per a continuar la seua campanya internacional en favor del procés sobiranista català. Reactivada l'euroorde de detenció.

23 març. El jutge Llarena processa pel delicte de rebel·lió 13 persones per la seua participació en l'anomenat procés independentista d'octubre de 2017, inclòs Puigdemont.

25 març. És detingut a Alemanya quan travessava amb cotxe la frontera des de Dinamarca. Ingressa en la presó de Neumünster.

27 març. El Comité de Drets Humans de l'ONU registra la demanda contra Espanya presentada per Puigdemont.

5 abril. La justícia alemanya descarta el delicte de rebel·lió i decreta la seua llibertat sota fiança mentre estudia el lliurament per malversació. Fixa la seua residència temporal a Berlín.

4 maig. El Parlament català aprova la reforma de la Llei de la Presidència per a poder investir a distància Carles Puigdemont. El govern espanyol hi recorre en contra i el Tribunal Constitucional la suspén el 9 de maig.

10 maig. Puigdemont designa Quim Torra com a candidat a president de la Generalitat.

15 maig. Els dos es reuneixen a Berlín un dia després que Torra siga investit president de la Generalitat.

5 juny. Puigdemont i els exconsellers fugits a Bèlgica presenten una demanda civil contra el jutge Llarena en estimar que no va respectar el seu dret a la presumpció d'innocència.

10 juliol. Llarena acaba la instrucció de la causa del procés i declara en rebel·lia les persones processades fugides. Suspén de càrrec públic els diputats presos i Puigdemont.

12 juliol. L'Audiència de Schleswig-Holstein decideix extradir a Espanya Carles Puigdemont per un delicte de malversació de fons, però no per rebel·lió.

19 juliol. Llarena rebutja el lliurament a Espanya de Puigdemont només per malversació i retira l'euroorde. La justícia alemanya dona per tancat el procés d'extradició.

26 agost. Participa en un col·loqui sobre el futur de Catalunya i Europa, organitzat pel fòrum Beyond Borders a Innerleithen (Escòcia).

Setembre-octubre. Viatja a Suïssa, Amsterdam i les illes Fèroe.

27 octubre. Convenció fundacional de la Crida Nacional per la República, una nova formació política al voltant de Puigdemont que advoca per la unitat estratègica de l'independentisme català.

30 octubre. Puigdemont posa en marxa el Consell per la República.

20 desembre. Puigdemont i cinc presos independentistes (Junqueras, Romeva, Rull, Turull i Sànchez) presenten davant l'ONU sengles denúncies per la presumpta violació dels seus drets civils i polítics.

2019

26 febrer. El Constitucional rebutja per unanimitat el recurs d'empara de l'expresident de la Generalitat i els exconsellers Clara Ponsatí i Lluís Puig contra el seu processament en la causa del procés.

20 març. El TC manté la suspensió de Puigdemont com a diputat pel seu processament en el procés.

10 abril. El jutge Llarena arxiva la causa contra Puigdemont i sis processats declarats en rebel·lia mentre continuen fugits.

23 maig. El Suprem avala el cessament de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

26 maig. Eleccions europees. La llista de JxCat de Puigdemont guanya a Catalunya, en sumar quasi un milió de vots, que li atorguen dos escons.

28 maig. Estrasburg rebutja la demanda de Puigdemont i 75 diputats catalans més contra l'anul·lació del ple d'octubre de 2017 en el qual s'anava a declarar la independència de Catalunya.

17 juny. Puigdemont no aconsegueix convertir-se en europarlamentari en no viatjar personalment a Madrid per a l'acte d'acatament de la Constitució. La Junta Electoral (JEC) rebutja que ho faça des de Bèlgica.

1 juliol. Puigdemont i Comín recorren al Tribunal de la UE contra la decisió del Parlament Europeu.

11 juliol. El Suprem confirma la situació de rebel·lia de Puigdemont i dels quatre consellers fugits de la justícia espanyola.

14 octubre. El jutge Llarena dicta per tercera vegada una orde nacional, europea i internacional de detenció i lliurament contra Puigdemont pels delictes de sedició i malversació, hores després que el Tribunal Suprem notificara la sentència en la qual condemna a penes entre 9 i 13 anys de presó nou líders del procés per sedició.

18 octubre. En relació amb l'euroorde, Pugidemont compareix voluntàriament davant les autoritats belgues i queda en llibertat sense fiança però amb condicions.

20 desembre. El Parlament Europeu reconeix Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats, un dia després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea establira que aquesta condició s'adquireix des de la proclamació dels resultats dels comicis europeus.

2020

2 gener. La justícia belga suspén el procediment pel qual havia de decidir sobre el seu lliurament o no a Espanya en constatar que gaudeix d'immunitat.

7 gener. Puigdemont renuncia formalment a la seua eventual reelecció com a president català en deixar l'acta de diputat del Parlament.

13 gener. Ocupa per primera vegada el seu escó en el Parlament Europeu.

16 gener. El PE anuncia el començament del suplicatori contra Puigdemont i Comín, el procés per a retirar-los la immunitat que els correspon com a eurodiputats i per a poder jutjar-los a Espanya.

29 febrer. Protagonitza el primer gran acte organitzat pel Consell per la República a Perpinyà (França).

11 juny. El Tribunal Suprem avala l'acord de la JEC que va deixar vacants els escons de Puigdemont i Comín en el Parlament Europeu per no acatar la Constitució.

19 juliol. La Crida Nacional per la República es dissol com a força política per a convertir-se en "fundació de suport al nou partit" que promou Puigdemont.

25 juliol. Junts per Catalunya (JxCat) es constitueix com a partit polític. És presidit per Puigdemont amb Jordi Sànchez com a secretari general.

11 setembre. El Tribunal Constitucional denega la suspensió de les ordes nacionals de crida i cerca de Puigdemont i de l'exconseller Antoni Comín.

28 octubre. Detingudes 21 persones pròximes a Puigdemont en una investigació per desviament de fons públics per a costejar les despeses de Waterloo.

19 desembre. Acte fundacional de l'Assemblea de Representants independentistes.

2021

18 febrer. Laura Borràs es reuneix amb Puigdemont a Brussel·les (Bèlgica) per a preparar la negociació amb ERC i la CUP per a la formació del pròxim govern català. En els comicis del 14 de febrer, Junts és el tercer partit més votat, amb 32 escons, un menys que el PSC i ERC.

9 març. El ple del Parlament Europeu retira la immunitat dels eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí com va sol·licitar la justícia espanyola, la qual cosa permetrà reactivar les euroordes en contra d'ells.

10 març. Puigdemont renuncia a l'acta de diputat en el Parlament obtinguda després del 14F.

2 juny. El Tribunal General de la Unió Europea suspén provisionalment l'alçament de la immunitat de Puigdemont.

22 juny. El govern indulta parcialment els nou presos independentistes del procés.

29 juny. El Tribunal de Comptes reclama a Puigdemont dos milions d'euros per les despeses de la promoció exterior del referèndum de l'1-O.

7 juliol. Puigdemont i Junqueras mantenen la primera trobada "personal" des de la declaració d'independència de 2017, quan el primer va fugir a Bèlgica i el segon va ingressar a la presó.

30 juliol. La justícia europea retira la immunitat a Puigdemont en no apreciar risc de detenció.

3 setembre. The New York Times publica que un col·laborador de Puigdemont, Josep Lluís Alay, va buscar suport de Rússia per a aconseguir la separació de Catalunya de la resta d'Espanya. El Kremlin ho nega categòricament.

15 setembre. El Parlament Europeu demana una investigació en profunditat dels contactes entre l'entorn de l'expresident Puigdemont amb funcionaris russos, ex-agents d'intel·ligència i el net d'un espia del KGB a la recerca de suport d'aquest país al procés independentista català.

També et pot interessar

stats