L’Audiència de València considera prescrites les tortures de la policia franquista

Confirma la impossibilitat de jutjar-les amb la legislació i jurispruència actuals.

Façana del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana
Façana del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana

La secció cinquena de l’Audiència Provincial de València ha desestimat el recurs d’un denunciant d’un delicte de lesa humanitat i de tortures presumptament comés ara fa 48 anys per agents la Brigada Politicosocial, la policia secreta durant la dictadura de Francisco Franco. El tribunal confirma la prescripció dels delictes, que havia acordat un jutjat d’instrucció, i argumenta que no és possible jutjar-los a Espanya amb la legislació i jurisprudència actuals.

Els fets denunciats van tindre lloc a València el 1971, i van ser objecte d’un juí de faltes contra els agents que van cometre l’agressió, les acusacions contra els quals finalment va desestimar un jutge especial. 

El tribunal rebutja les pretensions d’iniciar un procés penal amb els arguments que no pot haver-hi irretroactivitat penal (jutjar algú per un tipus penal que no existia en el moment dels fets) ni tampoc perseguir els delictes de lesa humanitat anterior a 2004 perquè Espanya no havia ratificat l’acord internacional que ho permetria, és a dir, la Convenció sobre la imprescriptibilitat dels crims de guerra i dels crims de lesa humanitat de les Nacions Unides de 26 de novembre de 1968. 

L’Audiència de València recorda, a més, que amb la legislació actual els delictes més greus prescriuen als 20 anys de la seua perpetració.

També et pot interessar

stats