L'Audiència Nacional descarta que Trapero actuara en connivència amb els líders del procés per a permetre l'1-O

La sentència absolutòria té en contra el vot de la presidenta del tribunal, qui manté que hi hagué sedició i desobediència.

L'exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero, arribant a l'Audiència Nacional en una imatge d'arxiu
L'exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero, arribant a l'Audiència Nacional en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'Audiència Nacional ha absolt l'exmajor dels Mossos d'Esquadra Josep Lluis Trapero i la cúpula del cos policial dels delictes de sedició i desobediència durant l'actuació en els disturbis ocorreguts a Catalunya el 20 i 21 de setembre de 2017 i en la celebració del referèndum independentista de l'1 d'octubre. La sentència considera que no queda acreditat que els Mossos impediren que es compliren les resolucions judicials que declararen il·legal la consulta, ni creu que actuaren en connivència amb els líders independentistes. No hi ha, ressa la resolució, "cap element incriminatori" que Trapero fora "un instrument del procés independentista" i posara al cos policial "al seu servei".

Els magistrats de la secció primera penal asseguren que els Mossos actuaren amb prudència i per a minimitzar danys, tot i que remarquen que això no pot ser considerat una contribució a la sedició o la desobediència. Lectura, però, que compta amb el vot particular de la presidenta del tribunal, Concepción Espejel, que manté que sí que hi hagué delicte i pensa que l'exmajor i la resta dels dirigents del cos autonòmic traçaren un pla "deliberadament ineficaç", propiciaren la passivitat i organitzaren "una actuació de mínims" per a possibilitar el referèndum.

La sentència suposa un revés per a la Fiscalia, que va passar d'acusar Trapero per rebel·lió a l'inici del judici a rebaixar eixa acusació a un delicte de sedició pel qual demanava deu anys de presó per al major dels Mossos, amb l'alternativa de desobediència. El representant del ministeri públic en el procediment judicial, Miguel Ángel Carballo, va acusar el cos autonòmic d'haver permés una mobilització popular i un enfrontament amb la Policia Nacional com una manera de "claudicar i acceptar la independència de Catalunya". Ara, la Fiscalia valorarà "l'oportunitat" de recórrer contra la decisió de l'Audiència Nacional.

L'advocada Olga Tubau, que ha exercit la defensa de Trapero, ha celebrat la decisió judicial i ha ressaltat que "restableix l'honor professional" de l'exmajor i el del cos policial. En un comunicat, la lletrada ha lamentat que, durant els tres anys que ha durat el procediment, s'haja "qüestionat la responsabilitat professional" de Trapero i, per extensió, de tota la institució que liderava pel seu paper durant el procés independentista.

La Generalitat de Catalunya ha celebrat l'absolució de l'exmajor i la cúpula dels Mossos, encara que no aclareix si restituirà Trapero al capdavant del cos. El vicepresident, en funcions de president Pere Aragonés, ha tornat a reclamar la llibertat dels presos del procés en considerar que la sentència de l'Audiència Nacional està "desmuntant" la "causa general" contra l'independentisme.

Des de Junts per Catalunya, el partit de l'expresident Quim Torra, exigeixen al govern espanyol que tramite l'amnistia dels líders inddependentistes presos per a no continuar "cec" davant l'evidència. La diputada en el Parlament català Elsa Artadi ha reclamat al president, Pedro Sánchez, i al vicepresident, Pablo Iglesias, que procuren ser "homes d'Estat" i decidisquen si "reaccionen" i tramiten l'amnistia o volen continuar sent "còmplices de la repressió".

També et pot interessar

stats