L’Audiència Nacional confirma el processament de la família Pujol per organització criminal

La sala penal confirma així la interlocutòria del jutge José de la Mata en què proposava que foren jutjats

Jordi Pujol i Marta Ferrusola en una imatge de 2016 abans de declarar a l'Audiència Nacional
Jordi Pujol i Marta Ferrusola, en una imatge de 2016 abans de declarar a l'Audiència Nacional / À Punt NTC

La sala penal de l'Audiència Nacional ha confirmat la interlocutòria del jutge José de la Mata en la qual va proposar jutjar els membres de la família Pujol Ferrusola per delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte contra la hisenda pública i falsedat documental.

La secció tercera de la sala penal confirma íntegrament, en una resolució amb data de 20 d'abril, la interlocutòria de pas a procediment abreujat dictada per l'instructor per a tots els investigats en aquest procediment, a excepció de Carlos Sumarroca Coixet, per a qui s'acorda l'arxivament de la causa, i de Mercé Gironès, a qui se li retiren dos delictes contra la hisenda pública.

En la resolució, el tribunal confirma la competència de l'Audiència Nacional i assenyala que els actes nuclears es van realitzar a l'estranger (fonamentalment a Andorra), mitjançant el moviment de fons en efectiu de diversos comptes oberts a l'estranger dels quals eren titulars diversos membres de la família Pujol i que estaven a nom de fundacions controlades per aquesta família.

Pel que fa a la qualificació dels fets com a associació il·lícita o organització criminal, la sala observa que la resolució recorreguda relata una actuació clarament concertada de tots els integrants de la família Pujol Ferrusola consistent en l'obertura i tancament simultani de comptes bancaris a l'estranger, així com de moviments de fons entre ells, que indiciàriament obeeix a una estratègia orientada a ocultar el seu origen i que la interlocutòria connecta amb operacions il·lícites determinades que van tindre com a conseqüència determinades resolucions de l'administració autonòmica catalana.

També es jutjarà Mercé Gironès i els empresaris investigats

En una altra interlocutòria, la sala ha deixat sense efecte diversos delictes contra la hisenda pública atribuïts a Mercé Gironès, l'exmuller de Jordi Pujol Ferrusola, si bé ha confirmat la decisió de fer-la seure al banc dels acusats per blanqueig i organització criminal.

Pel que fa als empresaris investigats, la sala destaca que mantenien relacions amb els Pujol i que van actuar de manera concertada i amb diversificació de funcions, "per la qual cosa es van generar rendiments econòmics". L'excepció és el constructor Carlos Sumarroca, per a qui s’arxiva la causa, ja que no se n'han acreditat indicis de la participació en els fets que se li imputaven al costat del seu fill.

També et pot interessar

stats