L'Ajuntament de València posa fi a l'entrega d'aliments a persones sense sostre al llit del Túria: deixarà de fer-se l'1 de gener

El regidor de Parcs i Jardins, Juanma Badenas (Vox), que apel·la a motius de "salubritat, seguretat i neteja", assegura que el departament està buscant un emplaçament alternatiu, però no concreta què passarà si no el troben a temps

El regidor Juan Manuel Badenas (Vox) atén els mitjans de comunicació
El regidor de l'Ajuntament de València Juanma Badenas (Vox) atén els mitjans de comunicació / À Punt NTC

L'entrega d'aliments a persones vulnerables que la fundació Ajuda una Família feia al llit vell del Túria s'acabarà l'1 de gener. L'Ajuntament de València ja havia anunciat que hi retiraria l'autorització i aquest dimarts li ha posat data el regidor de Parcs i Jardins i portaveu de Vox, Juan Manuel Badenas. L'ONG reparteix 650 racions diàries per a persones vulnerables, la majoria migrants i sense sostre, als voltants del passeig de la Petxina, entre l'església de Jesuïtes i el jardí de les Hespèrides. Badenas justifica la mesura per raons de "salubritat, seguretat i neteja" i apel·la també a la "dignitat de les persones" a què dona assistència. Segons ha explicat, durant l'entrega d'aliments es produeixen "situacions indignes per part de persones que feien activitats que s'han de fer en llocs amb una mínima privacitat i que embruten els parcs i jardins". "No està bé que els veïns de la zona i els valencians hagen de contemplar escenes absolutament inapropiades i indignes per a l'ésser humà", ha explicat en una intervenció a la premsa minuts abans de l'últim ple municipal de l'any.

El portaveu de Vox considera que prorrogar l'assistència de l'ONG seria "una temeritat", tot i que no ha concretat cap alternativa ni tampoc què passarà a partir de l'1 de gener en cas que el consistori no trobe una solució. Assegura que els serveis municipals ja busquen "una bona ubicació" i que es compromet a "fer el possible perquè les persones troben un lloc més digne", que "intentarà que siga un lloc fix", on hi puga haver instal·lacions per a netejar-se.

No està bé que els veïns hagen de contemplar escenes absolutament inapropiades i indignes per a l'ésser humà Juan Manuel Badenas - Regidor de Parcs i Jardins

El portaveu del Grup Municipal Popular, Juan Carlos Caballero, assegura que el consistori "està treballant en totes les casuístiques i possibilitats", però no s'ha aventurat a concretar-ne cap. Ha explicat que el govern municipal és conscient de les necessitats, que treballa per a donar-hi una solució. "L'Ajuntament ha de ser empàtic i oferir espai espais decents perquè puguen acudir allí i rebre l'assistència. La nostra prioritat és atendre les persones vulnerables i volem que se'ls done assistència en condicions de dignitat", ha manifestat Caballero, que ha acusat l'anterior govern municipal de fomentar el barraquisme.

La retirada de l'autorització a la fundació Ajuda una Família ve precedida d'un informe de l'Organisme Autònom Municipal de Parcs i Jardins de València que notifica baralles i brutícia associades a l'activitat solidària i recomana que "es trasllade a unes instal·lacions fora del jardí del Túria adequades per a tal fi, i que compten amb un recinte cobert amb instal·lacions de neteja personal”. Ni Badenas ni Caballero han concretat quin recinte municipal pot assumir aquesta tasca.

L'ONG i l'ajuntament buscaran divendres una solució

L'ONG es reuneix aquest divendres amb els representants de l'Ajuntament de València per a trobar una solució. El president Connor Hannah assegura que la solució és senzilla. Només necessiten un lloc, siga obert o tancat, per a poder fer el repartiment d'aliments durant una hora al dia.

També et pot interessar

stats