L'Ajuntament de València destinarà 2,4 milions a transformar el barri dels Orriols

El consistori havia anunciat a l'abril la primera superilla de la ciutat al barri de la Petxina

Superilla projectada a Orriols
Superilla projectada als Orriols / Ajuntament de València

La superilla que la Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana de l'Ajuntament de València ha projectat en el barri dels Orriols transformarà 8.700 metres quadrats d'aquesta zona de la ciutat en espais per als vianants, enjardinats i accessibles. Transformació, que està previst que aprove la junta de govern local aquest divendres, que suposarà una inversió de 2,4 milions d'euros i que s'espera que estiga feta abans que acabe el 2023. Serà la segona superilla projectada per l'Ajuntament, que al mes d'abril va anunciar la primera al barri de la Petxina.

La inversió procedirà principalment dels fons Next Generation (1,8 milions del total) i l'actuació té un termini d'execució de sis mesos. Així ho ha indicat aquest dimarts la vicealcaldessa i edil de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, en la roda de premsa on ha oferit els detalls de la intervenció que reurbanitzarà els carrers del Pare Viñas, Duc de Mandas, Sant Vicent de Paül i Reig Genovés, en aquest barri. L'edil ha assegurat també que el projecte ha comptat amb la participació dels veïns.

Gómez ha assegurat que aquest és "un projecte molt esperat" que "suposa la regeneració i la recuperació de tot l'entorn urbà del barri dels Orriols". La responsable municipal ha explicat que aquest projecte es començà a desenvolupar entre 2019 i 2020, i l'ha qualificat de "molt complex" pel volum de reurbanització que preveu.

L'edil ha remarcat l'eliminació de "la frontera" existent al carrer de l'Arquitecte Rodríguez, "que divideix el barri". Ha detallat també que en aquest punt es llevarà l'escala i tot el mur per a donar pas a un talús vegetal, una rampa que connectarà l'entorn de manera amable, fàcil i amb pendents molt suaus". A aquestes característiques se suma, segons ha afegit, una "càrrega important de subministraments" que s'han revisat per a planejar l'actuació. Ha concretat que aquesta agruparà "una sèrie d'illes hui delimitades per vials pels quals passa trànsit rodat", amb carrers interiors "que s'usen per a aparcament", i proporcionar "el màxim espai per als vianants possible".

L'edil ha apuntat que ara el sòl que es transformarà en superilla té "voreres estretes, absoluta absència de vegetació i un greu problema d'accessibilitat en Pare Viñas i Agustín Lara —ha dit que per fi es tirarà el forat, el mur de la vergonya en aquesta via— amb el carrer de l'Arquitecte Rodríguez" per l'existència d'"un mur amb unes escales que és totalment inaccessible per a les persones amb diversitat funcional", majors o pas de carros infantils.

Un barri dividit en dos

Referent a això, ha agregat que s'ha generat "un desnivell molt important" que ha creat "una barrera i un mur que ha aïllat i dividit el barri en dos". "Era una de les reivindicacions dels veïns eliminar aquesta frontera i permeabilitzar les dues zones del barri dels Orriols per a connectar les històriques, que estan sobretot en la plaça de l'Ermita, amb tots els carrers que l'envolten", ha afirmat.

Gómez ha asseverat que es pretén "millorar l'espai públic i el paisatge urbà; generar un espai renaturalitzat davant l'actual absència de zones verdes; promoure l'accessibilitat universal; incloure la perspectiva de gènere en el disseny; millorar la seguretat de l'espai públic, "una cosa molt important i prioritari" als Orriols; i facilitar la mobilitat sostenible.

La vicealcaldessa ha exposat que es generarà "un espai per als vianants continu", així com jardins i zones d'esplai que connectaran amb el jardí de l'Ermita i amb la plaça de Gloria Fuertes, per a donar pas a un canvi en la manera de caminar i relacionar-se en aquests carrers. Hi haurà nova repavimentació (les zones de circulació seran de formigó prefabricat amb diferents colors), mobiliari urbà, jocs infantils, enllumenat i vegetació (les zones verdes tindran sistemes de drenatge sostenibles per a arreplegar l'aigua de pluja).

També et pot interessar