L'Ajuntament de València aprova cedir la concessió de Fira València a la Generalitat

La Generalitat mantindrà els usos firals i s'ocuparà dels terrenys, instal·lacions i edificis per un període de 50 anys.

Imatge d'arxiu de la Fira de València
Imatge d'arxiu de la Fira de València

L'Ajuntament de València ha aprovat aquest divendres, en la junta de govern local, el conveni per a cedir a la Generalitat la titularitat de la concessió de Fira València, un tràmit que es fa mitjançant el sistema de mutació demanial subjectiva gratuïta i sense crebant econòmic per al consistori.

El vistiplau a aquest conveni entre l'administració municipal i l'autonòmica per a fer efectiva aquesta cessió suposa que la Generalitat mantindrà els usos firals i s'ocuparà dels terrenys, instal·lacions i edificis de Fira València per un període de 50 anys.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat, després de l'aprovació del conveni, la seua satisfacció perquè aquesta mesura representa “un pas decisiu per a fer una fira que torne a funcionar” i que “supere els grans dèficits i les mancances”. Així, ha valorat que puga tornar a ser un element fonamental per a l'economia valenciana.

“L'anterior govern ens va deixar un deute de prop de mil milions d'euros, que no és qualsevol cosa, en Fira de València”, ha destacat el primer edil. En aquesta línia, ha exposat que com a conseqüència, la Fira ha perdut la seua força en els últims anys.

Joan Ribó ha insistit que el conveni amb la Generalitat “és un pas decisiu per a fer una Fira que torne a funcionar, que torne a ser el que sempre havia volgut ser: un element fonamental per a l'economia valenciana”.

Així mateix, el responsable municipal ha explicat que “els municipis, com València, van perdre en 2010-2011 la capacitat de tindre fires, una competència que ha passat a la Generalitat”, i ha dit que això exigia un canvi jurídic de l'estructura de l'entitat firal.

Ribó ha assenyalat que la concessió tindrà el mateix termini concessional que tenia fins ara i les mateixes condicions. “El que fem és canviar la concessió de la Fira a la Generalitat perquè, en definitiva, és la que en té la competència”, ha afegit.

A partir d'aquest acord, la Generalitat explotarà la concessió de Fira València durant el mateix període de temps recollit en el conveni que l'Ajuntament de la ciutat tenia ja subscrit amb l'entitat firal, que data del 2001.

Els mateixos drets i obligacions

El govern autonòmic tindrà la concessió amb els mateixos drets i obligacions que fins ara tenia el consistori. Entre les obligacions figura el manteniment de l'activitat firal i dels edificis, seus i terrenys en bon ús.

El conveni contempla la creació d'una comissió de seguiment, constituïda per tres representants de l'administració municipal i tres de l'autonòmica, que es reunirà en cas que es detecten discrepàncies.

En cas que la Generalitat incomplira totalment o parcialment els punts de l'acord, l'Ajuntament recuperaria la titularitat del recinte, així com tots els béns, immobles i terrenys. L'executiu autonòmic no podrà establir cap modificació del règim jurídic de la institució firal sense l’autorització prèvia del consistori.

La Generalitat promet actuar “en conseqüència”

Per part del govern valencià, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha garantit que el ple del Consell aprovarà pròximament el traspàs, després de fer-ho l'Ajuntament, i ha garantit que actuarà “en conseqüència”, assumint el deute en les condicions pactades. “Estic molt content, hem fet un pas històric que ve de molt lluny”, ha dit en la roda de premsa posterior al ple del Consell.

És més, ha insistit que aquesta “broma” va deixar un forat de mil milions en l'època de l'anterior govern del PP, per la qual cosa en aquest partit “haurien d'estar una mica callats”, segons ha dit textualment. Així mateix, el conseller ha ressaltat que 500 milions ja estan pràcticament pagats i que la resta es farà en els pròxims anys, a més de recordar que és un procés molt complicat perquè “el 31 de març podia produir-se una dissolució de l'ens”.

Vicent Soler ha posat l'accent en el propòsit de treballar perquè no succeïsca i perquè Fira València estiga “en les millors condicions possibles”. “Apostem perquè siga un dels grans elements del futur de la Comunitat, conscients que el negoci firal pot canviar moltíssim en els pròxims anys”, ha augurat, recordant que Madrid i Barcelona aposten per les seues fires i que ara li toca a la de València.

Preguntat per la situació financera davant la reunió del comité executiu de la Fira de dilluns, ha reconegut que la Generalitat, “òbviament”, se n'ha de fer càrrec i “ja ha avançat un milió en les últimes setmanes, el límit permés”. En tot cas, ha puntualitzat que és “una situació molt delicada jurídicament perquè la UE està mirant amb lupa totes aquestes operacions”.

“Fem tot el que podem fer. Fins que no siga un mitjà propi de la Generalitat, haurem d'anar amb peus de plom per a no crear un situació pitjor davant de Brussel·les”, ha previngut, i ha recordat que el patronat té tres socis i “és evident que ha caigut sobre l’esquena de la Generalitat el conveni que en el seu moment va signar Rita Barberá”, exalcaldesa amb el PP.

“Arregla un empastre”

També la vicepresidenta portaveu, Mónica Oltra, ha destacat el traspàs definitiu de Fira València, cosa que veu extraordinària perquè “arregla un empastre de ruïna en diferit que va deixar el PP” en l'anterior govern, “un forat de mil milions, del qual s'ha liquidat més de la meitat”.

“Hui s'ha posat una pedra molt important per a la normalització de la Fira i perquè servisca per al que realment ha de servir: fer costat als sectors productius valencians”, ha proclamat la també líder de Compromís en la seua compareixença setmanal, preguntada per la situació límit de la institució.

També et pot interessar

stats