L'Ajuntament inicia els tràmits per a fer Rita Barberá alcaldessa honorària de València

El pont de les Flors també adoptarà el nom de la difunta primera regidora popular com a “reconeixement social”

Imatge d'arxiu de Rita Barberà
Imatge d'arxiu de Rita Barberà / Europa Press

La junta de govern local de l’Ajuntament de València ha aprovat aquest divendres iniciar els tràmits administratius per a fer Rita Barberá alcaldessa honorària i donar-li el seu nom al pont de les Flors. La comissió de cultura presentarà la proposta en la pròxima convocatòria per a aprovar-la abans de passar al ple de l'Ajuntament.

En un comunicat, el consistori ha precisat que el nomenament d'alcaldessa honorària s’inclourà junt amb la resta d’honors i distincions de la ciutat per a l’any 2023. Per a l’alcaldessa, María José Catalá, això era un “compromís que assumírem en el seu dia, que ja plantejàrem en aquest ajuntament quan governava l’esquerra, que no ho va voler aprovar”.

En aquesta línia ha defensat que ho han “volgut aprovar en arribar a l’alcaldia per una qüestió de justícia i perquè, a més, la ciutadania demana aquest reconeixement social a qui durant tants anys va ser alcaldessa d’aquesta ciutat, que va transformar”.

Catalá ha detallat que l’aprovació en la junta coincideix amb l’aniversari del naixement de Rita Barberá, el 16 de juliol. “Pensem que és una ocasió especial, i també per a iniciar la tramitació perquè el pont de les Flors s’anomene pont de les Flors - Alcaldessa Rita Barberá”, ha argumentat.

"Amb això, fem un acte de justícia amb qui va ser alcaldessa de la ciutat, amb la ciutat en si i amb els seus veïns, i també amb la memòria democràtica d'aquesta ciutat, que no ha de ser una parcel·la que estiga reservada a l'esquerra, sinó que és de tots", ha afegit.

Compromís creu que no és moment d’aquest canvi de nom

L'anunci ha rebut una resposta ràpida de Compromís. La portaveu adjunta de Compromís a l'Ajuntament de València, Papi Robles, considera que no és moment de posar el nom de l’exalcaldessa al pont de les Flors, atés que encara hi ha dos casos judicials oberts per presumpte finançament il·legal de les seues campanyes electorals.

En un comunicat, Robles ha dit que li preocupa "profundament la falta de paraula" de l'alcaldessa de València, María José Catalá, i ha assegurat que el 28 de maig, després de l'escrutini que va donar la victòria al PP, li va sentir dir que governaria amb sentit comú. “Encara estic buscant el sentit comú que té aquest nomenament” afirma. 

En aquest sentit, ha instat Catalá a explicar “a tota la gent” què farà amb aquesta denominació si la justícia confirma que les conductes de Barberá van ser immorals. Així mateix, ha recordat que a Barberá la va fer fora del Partit Popular, entre altres persones, Català, que va signar perquè renunciara a l’acta de senadora, i s’ha preguntat si Català està tractant de llavar-se la cara davant d'algú.

També et pot interessar

stats