L'aflorament de les primeres discrepàncies marca la posada en marxa de les comissions de vigilància del govern
L'esborrany de la llei d'asil que prepara Interior i la llei de llibertat sexual ha provocat desacord entre Unides Podem i el PSOE.
El PSOE i Unides Podem han constituït aquest dijous, amb una setmana de retard, la comissió permanent de seguiment de l'acord de coalició, que es van comprometre a crear al llarg del primer mes del govern, i que tindrà com a objectiu vigilar el compliment del programa pactat, anar consensuant posicions polítiques i gestionar les seues possibles diferències.
La creació d'aquest òrgan de control estava previst en el protocol que els dos partits van firmar el passat 8 de gener, l'endemà de la investidura del president, Pedro Sánchez. El document detalla els membres que componen aquesta comissió: dos representants de la presidència del govern; dos més de la vicepresidència primera que dirigeix Carmen Calvo; un altre parell de la vicepresidència segona de Pablo Iglesias; un representant de la Secretaria d'Estat de Comunicació i un altre de l'àrea de comunicació de la vicepresidència d'Iglesias i, finalment, un representant del grup parlamentari socialista i un altre del grup confederal d'Unides Podem.
La comissió arriba després que apareguen els primers problemes dins del govern. La sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre les devolucions en calent, els plans de Grande-Marlaska per a alçar les tanques de Ceuta i Melilla fins a un 30%, a més de l'esborrany que el Ministeri de l'Interior tenia preparat per a actualitzar la Llei d'Asil ha causat les primeres friccions entre els partits que formen el govern de coalició.
Per això, Unides Podem espera que el Ministeri de l'Interior "aclarisca com més prompte millor" el que anomenen un "malentés". Creuen que apostar per endurir la llei "contra les persones que venen a treballar al nostre país fugint de la fam i de la guerra" o "elogiar sentències que avalen la violació dels drets humans" no sols és "el contrari" del que figura en l'acord de govern de coalició, sinó que es considera contrari al que desitgen els votants dels dos partits.
El govern espanyol no ha tardat a reaccionar i s'ha compromés a establir canals per a la correcta identificació entre peticions d'asil i migrants econòmics. Fonts de La Moncloa lleven importància a les diferències amb Unides Podem i han subratllat que la política migratòria és "una qüestió d'Estat, basada en el respecte i l'acatament de les decisions judicials, i en els drets humans".
La formació liderada per Pablo Iglesias admet que també hi ha discrepàncies en el si de la coalició arran de la llei integral per la protecció de la llibertat sexual i contra les violències sexuals. El projecte està acabat però encara no té el vistiplau del Ministeri de Justícia. Aquesta norma, recollida en el pacte del govern de coalició, inclouria entre els seus plantejaments la reforma del Codi Penal perquè el consentiment siga la clau en la tipificació dels delictes sexuals (que només sí siga sí), tal com estableix el Conveni d'Istanbul. La Secretaria d'Estat de Comunicació del govern espanyol nega, tot i això, que existisquen aquestes discrepàncies entre els socis de l'executiu sobre la tramitació de la llei i manté el compromís que seguisca "els terminis previstos".
Per a llimar les asprors, aquest dijous s'ha celebrat al Congrés la primera reunió de coordinació entre els dos partits. En públic reconeixen diferències, però neguen fissures.