L’Advocacia de la Generalitat estudia recórrer contra la retallada del transvasament Tajo-Segura

Mollà assegura que canviar les regles d’explotació abans d’acabar la planificació hidrològica “és un insult i un perill per al transvasament"

Mollà, aquest dimecres, en Elx
Mollà, aquest dimecres, a Elx / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, d'acord amb la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ha encarregat a l'Advocacia que estudie un recurs davant del reial decret que canvia les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura i suposa "una retallada de les transferències hídriques a la Comunitat Valenciana".

El govern espanyol va acordar dimarts passat reduir de 38 a 27 hectòmetres cúbics mensuals la quantitat d'aigua transvasada a l'aqüeducte Tajo-Segura quan estiga en situació de normalitat hídrica (nivell 2). La decisió, que ha despertat les crítiques dels regants del llevant espanyol, atén el dictamen cientificotècnic del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (Cedex) i té l'aval de la Comissió Central d'Explotació del Transvasament i del Consell Nacional d'Aigua.

Mollà ha rebutjat qualsevol modificació prèvia a l'acord dels plans hidrològics: "L'orde dels factors altera el producte. Plantejar un canvi de les regles d’explotació abans de culminar el procés de planificació hidrològica no sols és un insult, sinó també un perill per al transvasament".

La titular d'Agricultura ha apel·lat a la importància de l'agricultura del sud de la Comunitat Valenciana, un dels sectors productius més importants no sols del territori valencià sinó d'Espanya. "Em sembla que té la suficient magnitud perquè el govern espanyol es repense aquesta dinàmica que no respon a uns interessos socials, econòmics ni tan sols ambientals", afirma.

Preguntada sobre possibles protestes, Mollà ha assegurat no tindre problema a acudir a les manifestacions, però ha precisat: "Cal anar-hi amb la mateixa legitimitat amb què es va a les taules de negociació".

"No faré com altres partits polítics, que el que fan és abanderar manifestacions, però que no tenen cap mena de voluntat de negociar, de parlar, de dialogar i de respectar els interlocutors que han d'arribar a un acord", ha subratllat.

També et pot interessar

stats