L'abstenció del socis de la moció del PSOE aboca al fracàs la votació sobre l'ampliació del sostre de despesa

PP i Ciutadans votaran en contra d'una mesura que permetria gastar 6.000 milions d'euros més a les administracions públiques.

El ple del Congrés dels Diputats en una sessió de juny de 2018
El ple del Congrés dels Diputats en una sessió de juny de 2018 / Congrés dels Diputats

Units Podem, ERC, PDeCAT, Compromís i Nova Canàries han anunciat que s'abstindran en la votació d'aquest divendres al Congrés per a ampliar els objectius de dèficit públic per a 2019 i el límit de despesa no financera, conegut com el sostre de despesa. El govern aspirava a validar a la cambra la proposta de flexibilitzar en cinc dècimes el marge de dèficit, cosa que  permetria ampliar vora 6.000 milions d'euros la despesa de les administracions públiques.

L'abstenció condemna al fracàs una iniciativa que comptava, de bon començament, amb els 169 vots negatius del PP i Ciutadans. A banda del PSOE, només el PNV hi havia avançat el suport, però els 89 vots de les dues formacions resulten insuficients per a traure avant la proposta. En aquest context, calienalmenys el vots de Podem, ERC i PDeCAT. El projecte naixia amenaçat igualment per la necessària votació al Senat, on es preveia que el tombara la majoria absoluta del PP.

Units Podem i ERC han comunicat la decisió divendres de matí, mentre Compromís ho havia avançat ja prèviament, en coherència amb la decisió d'abstindre's en el Consell de Política Fiscal i Financera. Units Podem justifica l'abstenció perquè el projecte d'ampliació del sostre de despesa "s'ha dissenyat per a aconseguir el vot del PP" sense tindre en compte una autèntica reforma de la llei d'estabilitat pressupostària que aboca a la precarietat a les administracions, segons han explicat fonts de la formació morada a Efe. També critiquen que el pla del govern "es deixa 5.000 milions d'oxigen pressupostari pel camí".

Per la seua banda, el portaveu d'ERC, Joan Tardà, ja havia anunciat divendres passat que els vots de la formació no serien decisius si el PSOE no aconseguia convéncer el PP de no emprar la majoria absoluta al Senat per a tombar la mesura. 

Dijous, en una roda del premsa al palau de la Moncloa, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va afirmar que els que s'oposaven al sostre de despesa  també estaven en contra de reconstruir l'estat del benestar. 

També et pot interessar

stats