La jutgessa proposa ampliar 6 mesos la investigació a Zaplana

Demana més temps per a analitzar tota la documentació intervinguda 

L'expresident de la Generalitat valenciana, Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu
L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El jutjat que instrueix el cas Erial ha proposat ampliar sis mesos més la investigació en la qual se segueixen presumptes comptes corrents a l’estranger de l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana. Segons ha pogut saber À Punt Notícies i ha avançat el diari Las Provincias, la jutgessa assenyala que encara no s’ha pogut analitzar tota la documentació que ha intervingut la policia.

Fa dues setmanes, la Unitat Central Operativa (UCO) va presentar al jutjat un informe en el qual detalla les adquisicions, inversions, contractacions de serveis i retirades de fons en efectiu vinculades amb Zaplana, que posarien fi a la cadena de transaccions econòmiques que es van produir arran del presumpte pagament de les comissions rebudes per les adjudicacions del servei d'ITV i el Pla Eòlic Valencià.

La investigació està en la recta final i de moment apunta a la creació d’una trama internacional de 25 societats per a ocultar i desviar els diners de les presumptes comissions per les concessions de les ITV i el Pla Eòlic, que s'adjudicaren a Sedesa, grup empresarial dels Cotino: quasi 11 milions d'euros. Se n'han recuperat quasi 7, transferits a un compte a Suïssa i propietat de Zaplana en un 90%. 

Eduardo Zaplana va eixir de la presó de Picassent el 18 de febrer del 2019, després de passar-hi huit mesos.

Segons l'UCO, els nebots de l'exdirector de la Policia i expresident de les Corts Juan Cotino ajudaren a traure una part d'aquests presumptes suborns a societats de Luxemburg, primer, i d'Andorra, després. A través de la seua empresa, Sedesa, feien els pagaments amb els beneficis obtinguts de les concessions. A més de traure els diners d'Espanya, també se sospita que haurien col·laborat per a tornar-los, ja blanquejats. A María Zaplana, filla de l'expresident, també la investiguen per haver pogut repatriar fons opacs.

També et pot interessar

stats