Jutgen l'exministre valencià Bernat Soria per donar béns a les filles i evitar així un deute

La Fiscalia reclama per al socialista dos anys i mig de presó per, suposadament, desprendre's d'un patrimoni d'1,2 milions

entrevista bernat soria
L'exministre Bernat Soria, en una imatge d'arxiu

El jutjat d'instrucció 6 de Sevilla ha dictat una resolució d'obertura de judici contra l'exministre de Sanitat entre 2007 i 2009, Bernat Soria (Carlet, 1951), per cometre presumptament un delicte d'alçament de béns per a evitar pagar un deute de 520.000 euros. Per aquests fets s'enfronta a una pena de dos anys i mig de presó, la condemna que demana la Fiscalia.

Una resolució firmada per la magistrada María Núñez Bolaños el passat 14 de febrer i al qual ha tingut accés Efe, assenyala que Soria va donar tots els béns immobles que tenia a les filles —Aitana i Bàrbara—, que també estan processades, per a esquivar el pagament d'un deute que un altre jutjat l'obligava a satisfer de manera solidària amb un exsoci.

La jutgessa requereix, tant a ell com a les dues filles, una fiança equivalent a l'import del deute —520.000 euros— "per a assegurar les responsabilitats pecuniàries" que se'ls poguera imposar. I en el cas que no la depositen "se'ls embargaran béns" en la quantitat suficient per a garantir l'abonament, segons arreplega la resolució.

En la declaració que va fer davant de la instructora de la causa l'abril del 2021, l'exministre socialista va negar haver-se després del seu patrimoni, valorat en 1,2 milions d'euros, per a no tornar el préstec que li havien concedit a l'empresa de què era propietari, Newbiotechnic SA, que havia entrat en concurs de creditors.

Davant dels càrrecs que se li imputen, Soria va arribar a al·legar que al seu poble és "tradició" donar els béns als descendents en el moment de la jubilació. Una pràctica que, segons va manifestar, va fer el seu pare amb ell i que el 2019 va imitar ell mateix a favor de les dues filles. La jutgessa no va quedar convençuda amb l'argument i finalment ha decidit seure'l en el banc dels acusats.

Soria, que va dirigir el Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa de la Junta d'Andalusia entre 2009 i 2019, va ser també cap de llista del PSOE en les eleccions generals del 2008 per la circumscripció d'Alacant.

També et pot interessar

stats