El jutge del cas Kitchen processa Fernández Díaz per l'espionatge il·legal a Bárcenas però deixa fora Cospedal

García Castellón arxiva per falta d'indicis la causa contra qui era secretària general del PP en el moment dels fets i el seu marit

L'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, a la seua arribada a l'Audiència Nacional aquest divendres
L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz arriba a l'Audiència Nacional, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha donat per acabada la instrucció del cas de l'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas amb fons reservats, en una decisió coneguda aquest dijous en què processa l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i la cúpula policial. En canvi, deixa fora de la causa per falta d'indicis qui era secretària general del PP en el moment dels fets, María Dolores de Cospedal, i el marit, l'empresari Ignacio López del Hierro

Fonts jurídiques han confirmat que el magistrat posa fi així a la investigació sobre la coneguda com operació Kitchen, un dispositiu que presumptament es va articular i desenvolupar entre el juliol de 2013 i el mateix mes de 2015 des del Ministeri de l'Interior amb recursos policials i fons reservats per a espiar Bárcenas i el seu entorn. L'objectiu era robar-los la documentació comprometedora que pogueren tindre del PP i els seus dirigents –vinculada amb la trama Gürtel– i evitar d'aquesta manera que arribara a la justícia.

Els fons reservats o despeses reservades es corresponen amb una partida secreta en els pressupostos generals de l'Estat destinada a la defensa i la seguretat d'Espanya, particularment per a terrorisme i narcotràfic. 

García Castellón tanca així la instrucció judicial i arxiva la causa contra Cospedal i Del Hierro a pesar que fa uns mesos els va imputar en considerar que podien jugar un paper clau en la captació del xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos, com a confident policial per a l'operació Kitchen. Ara el jutge descarta que Cospedal hi haja tingut un "lideratge ideològic" i subratlla que haver-se reunit amb José Villarejo, el polèmic excomissari vinculat amb els claveguerams d'Interior, no la fa responsable de cap delicte.

La resolució judicial obri ara un procediment abreujat (equivalent al processament) i deixa a les portes del juí Fernández Díaz i l'aleshores número dos, l'antic secretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez. També l'excomissari José Manuel Villarejo, l'ex-director adjunt operatiu de la Policia, Eugenio Pino; el xòfer de Bárcenas i altres responsables policials com ara José Luis Olivera, Marcelino Martín Blas o Andrés Gómez Gordo, que va ser assessor de Cospedal.

El magistrat descarta l'existència d'una trama política aliena al Ministeri de l'Interior i creu que els fets podrien ser constitutius dels delictes de descobriment i revelació de secrets, prevaricació, omissió del deure de perseguir els delictes, suborn, tràfic d'influències i malversació.

García Castellón ha adoptat aquesta decisió sense arribar a citar l'expresident del govern espanyol en el moment dels fets, Mariano Rajoy, amb qui Villarejo va assegurar haver-se intercanviat missatges per a tractar els avanços de l'operació Kitchen.

També et pot interessar

stats