Justícia distingeix dos dinasties valencianes en la sexta edició dels Premis Taurins

El periodista castellonenc Manuel Molés rebrà la primera Menció Honorífica en Defensa de la Tauromàquia com a Patrimoni Cultural, després que el Ministeri ha eliminat el Premi Nacional de Tauromàquia

La consellera de Justícia i Interior Elisa Núñez Sánchez
La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez Sánchez / Rober Solsona (Europa Press)
10 de juny 2024 - 17:53

La Conselleria de Justícia i Interior ha anunciat este dilluns que distingirà les famílies dels Manzanares i els Montoliu, dos de les "grans dinasties valencianes del món del bou", en la categoria "premi d'espectacles taurins en places de bous" i dins de la sexta edició dels Premis Taurins de la Comunitat Valenciana Va de Bous.

A més, enguany s'atorga la primera Menció Honorífica en Defensa de la Tauromàquia com a Patrimoni Cultural, després de la supressió del Premi Nacional de Tauromàquia pel Ministeri de Cultura, que recaurà en el veterà periodista castellonenc Manuel Molés. Sobre este cas, la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha assegurat que la Conselleria ha impulsat este guardó “davant dels atacs que està patint la festa dels bous" per part del Ministeri. "És obligació de la Conselleria fomentar el suport institucional a esta manifestació cultural tan arrelada a la Comunitat Valenciana”, ha defensat la consellera de Vox.

Pel que fa a la categoria Premi de Festejos Taurins Tradicionals (bous al carrer), seran guardonats el cirurgià taurí de Borriana Gustavo Traver i l'embolador Juan García Palmero, conegut com a Joanot de Torís.

Els Premis Taurins de la Comunitat Valenciana se celebren des del 2014 i reconeixen persones o entitats que s'hagen distingit en l'actuació a favor del món dels bous en un dels àmbits següents: producció investigadora, científica o cultural, defensa i promoció de la festa; comunicació taurina, trajectòria professional, activitat empresarial, així com per qualsevol vincle o relació amb les manifestacions taurines degudament considerat pel jurat. Segons Núñez, amb la concessió d'estos premis "la Conselleria compleix l'objectiu de vetlar per la protecció i defensa de la identitat i els valors i interessos del poble valencià, i el respecte a la diversitat cultural de la Comunitat Valenciana i el seu patrimoni històric”.

Les estirps reconegudes

La dels Manzanares és una estirp de toreros d'Alacant que va nàixer amb el patriarca José María Dols Cantó, conegut per Pepe Manzanares, joneguer, banderiller i subaltern de toreros alacantins. La van seguir en la tradició José María Dols Abellán, conegut com a José María Manzanares pare; José María Dols Samper, conegut com a José María Manzanares fill; i el rellonador Manuel Manzanares, germà de l'anterior.

D'altra banda, el fundador de la dinastia dels Montoliu va ser el picador Manuel Montoliu. El van seguir en la tradició el banderiller Manolo Montoliu; el seu fill, el joneguer i banderiller José Manuel Montoliu, i el picador Antonio Montoliu, actualment veterinari i degà de la Facultat de Veterinària de la Universitat Catòlica de València.

Finalment, el jurat ha volgut reconéixer la trajectòria de vora cinquanta anys de Manuel Molés, periodista que va presentar i va dirigir el programa Los toros en la Cadena SER, a més de treballar en RTVE i en premsa escrita. La seua menció honorífica en estos premis es deu, en opinió del jurat, al fet que ha sabut representar “uns valors basats en la tolerància, el raonament, la comunicació didàctica i el respecte per tots els punts de vista que concerneixen el món taurí”.

També et pot interessar

stats