Els consellers de Junts renuncien als càrrecs del govern d'Aragonès

Aragonés anuncia, en una roda de premsa immediatament posterior a la decisió, que pensa continuar governant "per responsabilitat"

Turull, Borràs i Batet, a les portes de la seu de la formació
Turull, Borràs i Batet, a les portes de la seu de la formació / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 d'octubre 2022 - 17:35 Actualitzat: 07 d'octubre 2022 - 21:40

JxCat ix del govern català. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat en roda de premsa que els consellers ja estan comunicant i enviant la renúncia al càrrec al president de la Generalitat. Per altra banda, Laura Borràs, presidenta de Junts, ha afirmat que Pere Aragonès ha perdut la "legitimitat democràtica" en haver fracassat en l'intent de liderar un govern de coalició, i l'ha reptat a sotmetre el càrrec a votació al Parlament. A més, Borràs ha assegurat que el seu partit "passa a l'oposició ferma i responsable per a continuar treballant amb tota la intensitat" i que ERC "és un Govern fracassat, que ha perdut la legitimitat democràtica i ha prioritzat acords amb el PSOE".

Poc després, el president català ha convocat una roda de premsa. Aragonès ha anunciat que pensa continuar governant "per responsabilitat", malgrat l'eixida de Junts del Govern, per la qual cosa no preveu convocar eleccions i sí que buscarà "complicitats", allargant la mà a altres grups parlamentaris. "Es tracta que qui guanye siga el país", ha recalcat Aragonès, en resposta a les declaracions de Borràs.

Aquestes declaracions s'han realitzat després que la militància de Junts haja decidit trencar la coalició amb ERC i que el partit isca del govern de Pere Aragonès. Ho ha fet amb el 55,73% dels vots. A la consulta celebrada entre dijous i divendres, i que ha aconseguit la participació més alta de tots els processos interns des que es va fundar el partit, fa poc més de dos anys, han participat el 79,18% dels militants.

D'altra banda, un 42,39% ha apostat per la continuïtat i un 1,88% ha votat en blanc. L'executiva del partit es reuneix a les 17:30 hores per a analitzar el resultat, que suposa la ruptura de l'aliança entre ERC i Junts en la Generalitat i pot tindre conseqüències en el si de la formació liderada per Laura Borràs i Jordi Turull.

Interrogants oberts per a ERC

El resultat de la consulta obri multitud d'interrogants que hauran de resoldre's en els pròxims dies. Aragonès, en aquests moments, compta amb un executiu que només disposa del suport de 33 dels 135 diputats del Parlament.

Aragonès ja ha avançat que no convocaria eleccions anticipades encara que JxCat sortira del Govern, per la qual cosa probablement allargarà la mà als comuns, que disposen de huit escons, per a guanyar suports parlamentaris, encara que continuaran sent-ne insuficients per a acostar-se a la majoria absoluta, situada en 68 diputats.

El PSC de Salvador Illa, principal grup de la cambra empatat a 33 escons amb ERC, ja ha garantit que en qualsevol cas continuarà oferint-se a Aragonès per a tirar endavant els pressupostos de la Generalitat per al 2023.

Quim Torra dona l'"enhorabona" als militants

L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha celebrat a través de Twitter que els militants de Junts hagen decidit trencar amb ERC i sortir-se'n del govern en la consulta que s'ha celebrat dijous i divendres: "La meva enhorabona".

Figures destacades de JxCat, com Carles Puigdemont, Laura Borràs o Josep Rius han donat suport obertament a no seguir en el govern de coalició.

També et pot interessar

stats