La Junta Electoral rebutja la inclusió de Podem en el front andalús d’esquerres

La formació morada assegura que presentarà recurs i subratlla que va entregar a EU "en temps" la firma per a incloure el seu nom en el registre del front ampli

El diputat gadità de Podem al Congrés del Diputats Juan Antonio Delgado en una imatge d'arxiu
El diputat gadità de Podem al Congrés del Diputats, Juan Antonio Delgado, en una imatge d'arxiu / Podem Andalusia

A última hora d'aquest divendres, les formacions Esquerra Unida, Podem, Més País Andalusia, Aliança Verda, Equo i Iniciativa del Poble Andalús arribaven a un acord de coalició per a concórrer a les pròximes eleccions andaluses amb el nom Per Andalusia, en una candidatura encapçalada per Inmaculada Nieto, d'Esquerra Unida.

No obstant això, el pacte es produïa in extremis, tant que Podem no va entrar oficialment en la coalició registrada com Per Andalusia per estar fora de termini i ara la Junta Electoral ha desestimat la inclusió en aquesta.

Podem ha explicat que ahir va entregar a EU "en temps" tota la documentació, així com les firmes necessàries, per a formalitzar en el registre el seu nom dins de la candidatura d'unitat a les eleccions andaluses del 19 de juny. A més, confia que els "esculls administratius" es resolguen, segons expliquen fonts de la formació morada.

Passada la mitjanit i després d'una negociació in extremis, va transcendir que la coalició s'havia registrat sense incloure el nom de Podem, una qüestió que ara s'haurà d'esmenar davant la Junta Electoral Central, segons han afirmat fonts de les dues formacions que, no obstant això, minimitzaven les conseqüències d'aquesta incidència, perquè el més rellevant era l'acord polític aconseguit.

Aquestes fonts han explicat que el registre de les coalicions i les firmes de les forces que la integren es fa de manera telemàtica i que li corresponia a EU fer aquest tràmit, ja que la candidata a la Junta, Inmaculada Nieto, forma part d'aquesta formació.

Així, una hora abans que vencera el termini marcat per la normativa electoral, i de cara a facilitar el procés, Podem detalla que va enviar a EU una primera proposta de document per a la coalició amb la resta de forces polítiques.

Uns 25 minuts després, la formació morada afirma que va remetre l'acord polític a què s'havia arribat per a la candidatura d'unitat, que va obtindre el vistiplau de la direcció d'EU al cap de deu minuts.

No obstant això, segons el relat de Podem, minuts després es va remetre al partit morat un document en el qual no es reflectia aquest acord polític per a sumar les seues firmes al registre.

Finalment, a les 23:57 hores, la formació morada va retornar els papers amb els canvis pertinents encara que especifiquen que minuts més tard, amb el termini ja vençut, EU els va traslladar que no s'havia completat convenientment.

En la interlocució entre les parts també va col·laborar l'equip de la vicepresidenta Yolanda Díaz i ara es tracta de resoldre aquests "esculls administratius", encara que des de Podem confien que aquest problema formal quede resolt.

Ahir, el diputat d'Unides Podem al Congrés, Juan Antonio Delgado Ramos, va agrair a la vicepresidenta segona la seua "implicació en les últimes hores" per a tancar el pacte per una candidatura unitària.

També et pot interessar

stats