Junqueras s'ofereix per a liderar la nova etapa del ERC

El dirigent republicà, tot i això, no pot de moment presentar-se a unes eleccions ja que està inhabilitat per a càrrec públic fins que l'amnistia, encara en tràmit parlamentari, comence a ser efectiva

Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana de Catalunya
Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana de Catalunya, en una imatge d'arxiu

El president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha postulat este dimarts per a revalidar el lideratge del partit, després del mal resultat electoral del 12M, en una carta oberta a la ciutadania en la qual ha assenyalat: "Em veig capaç i amb força per a continuar treballant per al nostre país". Junqueras s'ha posat així a la disposició del partit per a ocupar "el lloc que determine la militància a través dels màxims òrgans sobirans" de l'organització política, això és, un congrés extraordinari. El dirigent republicà, però, no pot de moment presentar-se a unes eleccions, ja que està inhabilitat per a càrrec públic fins que l'amnistia, encara en tràmit parlamentari, comence a ser efectiva.

La carta de Junqueras arriba l'endemà que el president de la Generalitat i candidat d'ERC al 12M, Pere Aragonès, haja anunciat que abandonarà la primera línia política, després de retrocedir els republicans de 33 a 20 diputats i veure's superats en les urnes pel PSC i Junts.

En la seua carta, Junqueras fa una crida al partit a "obrir una nova etapa" a partir de l'"autocrítica" i "replantejar què no ha eixit bé". "No ens rendim mai i tampoc ho farem ara. Des d'avui ens posem a treballar per a recuperar l'orgull i el coratge", afig.

Junqueras considera que Catalunya "necessita a una ERC forta, gran i central", ja que sense esta formació "no existirà una Catalunya lliure i plena". "Volem reconnectar amb tots i cadascun dels militants i simpatitzants per a guanyar la confiança en el partit i al país. Vull una Esquerra Republicana al carrer, al costat de la gent. Hem de fer-nos forts treballant amb la gent i per a la gent. Fent-nos entendre i explicant-nos millor", ha defensat qui presideix el partit des de 2011. També ha refermat la idea que es quedaran en l'oposició, a pesar de les ofertes del PSC i Junts.

El PSC posa en marxa la comissió negociadora

Mentrestant, els socialistes ja han posat en marxa la comissió negociadora i neguen haver oferit a Esquerra Republicana la presidència del Parlament a canvi del seu vot per a fer president Salvador Illa.

La vice primera secretària del PSC i responsable de la comissió negociadora del partit, Lluïsa Moret, ha especificat que des de hui els socialistes començaran la seua ronda de contactes amb altres forces polítiques de Catalunya per a formar govern, que iniciarà de menor a major representació.

D'altra banda, Puigdemont ha insistit este dimarts a través de la xarxa social X en la seua voluntat de tractar de ser investit president de Catalunya després de les eleccions del passat diumenge i ha recordat als socialistes que Pedro Sánchez tampoc va guanyar les eleccions generals, ni Jaume Collboni les municipals i malgrat això estan governant.

També et pot interessar

stats